KAEDAH-KAEDAH TAFSIR FI ZHILAALI AL-QURAN - Sri Aliyah (JIA (Jurnal Ilmu Agama), 2013)
Meski tidak dipungkiri bahwa al-Quran telah diturunkan sejak berabad-abad lamanya di zaman Rasulullah Saw dan menggambarkan tentang kejadian masa itu dan sebelumnya sebagaimana yang terkandung dalam Qashash al-Quran, namun ajaran-ajaran yang dikandung dalam al-Quran adalah ajaran yang relevan yang dapat diterapkan di segala tempat dan zaman. Maka, tak salah jika kejadian-kejadian masa turunnya al-Quran adalah dianggap sebagai perjalanan sejarah umat manusia pada fase berikutnya. Dan tidak heran jika penafsiran-penafsiran yang telah diusahakan oleh ulama klasik perlu disesuaikan kembali dalam masa sekarang. Berangkat dari itu, Sayyid Qutb mencoba membuat terobosan terbaru dalam menafsirkan al-Quran yang berangkat dari realita masyarakat dan kemudian meluruskan apa yang dianggap tidak benar yang terjadi dalam realita tersebut.