RANCANG BANGUN SISTEM MONITORING ENERGI LISTRIK BERBASIS INTERNET OF THINGS ( IOT ) - Azliana Siregar; Alexander Sudibio Parapat; Perdi Tumangger; Eka Dodi Suryanto; Dian Putra Saragih (JOURNAL SAINS STUDENT RESEARCH, 2026)
Penggunaan tenaga elektrik yang semakin meningkat memerlukan sistem pemantauan yang lebih cekap daripada sekadar bil bulanan. Kajian ini membincangkan reka bentuk sistem pemantauan tenaga elektrik berasaskan Internet of Things (IoT) menggunakan mikrokontroler ESP32. Sistem ini mengintegrasikan sensor PZEM-004T untuk parameter elektrik, ACS712 untuk arus tambahan, MQ-2 untuk pengesan gas, dan NTC/LM35 untuk suhu pemasangan. Data dipaparkan secara masa nyata melalui LCD 16x2 dan papan pemuka IoT. Hasil kajian menunjukkan sistem ini mampu membantu pengguna memahami corak penggunaan tenaga dan meningkatkan keselamatan elektrik melalui pemantauan suhu dan gas secara berterusan.