Ulama Perempuan Dalam Kitab Tarikh AL-Baghdady Karya Al-Khatib Baghdady - Muhammad Haikal; Malya Naiffa Widiara; Muhammad Pachruroji; Muhammad Reja Faudji Assyifa; Agus Permana (Priangan: Journal of Islamic Sundanese Culture, 2024)
Al-Khatib al-Baghdadi, seorang ahli Sunni yang terkenal, lahir pada tahun 1002 Masehi di desa Hanikiya, yang terletak di selatan Baghdad. Dia dikenal karena pengetahuannya yang luas tentang hadith, fiqh, dan sejarah. Al-Khatib belajar di bawah bimbingan para ahli terkemuka, termasuk Abu Nu'aym al-Isfahani, dan telah melakukan perjalanan ke berbagai tempat untuk mengumpulkan hadith. Dia mengajar di masjid-masjid terkemuka di Baghdad dan Damaskus, sehingga mendapat julukan "Pengkhotbah Baghdad." Karya-karyanya termasuk "Tarikh Baghdad," sebuah sejarah yang komprehensif tentang Baghdad. Al-Khatib dipuji oleh teman-temannya, termasuk Ibn Makula, yang mencatat pengetahuannya yang luar biasa, hafiz, dan keahliannya dalam hadith. Dia meninggal dunia pada tahun 1071 Masehi, meninggalkan warisan sebagai salah satu ahli hadith terkemuka pada masanya.