BOSHLANG‘ICH TA’LIMDA STEAM YONDASHUVINING PEPAGOGIK ASOSLARI - Narziyeva Laylo; Abduvasiyeva Zebiniso (International Journal of Literature and Language Studies, 2026)
So‘nggi o‘n yillikda ta’lim tizimida fan, texnologiya, muhandislik, san’at va matematika integratsiyasiga asoslangan STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) yondashuvi boshlang‘ich bosqichdan boshlab o‘quvchilarda XXI asr kompetensiyalarini shakllantirishda samarali vosita sifatida qaralmoqda. Boshlang‘ich ta’lim davri kognitiv rivojlanish, ijodiy tasavvur, nutq va muloqot, hissiy-irodaviy sifatlar barpo bo‘ladigan sezgir davr bo‘lgani uchun fanlararo integratsiya hamda amaliy loyihalar asosida o‘qitish o‘quvchilarning qiziqishi va o‘rganishga ichki motivatsiyasini kuchaytiradi [1–3]. STEAM yondashuvi konstruktivizm, tajribaviy o‘qitish va dizayn-o‘ylash tamoyillarini birlashtirgan holda muammo yechish, tanqidiy fikrlash, hamkorlik, raqamli savodxonlik va ijodkorlik kabi transvers ko‘nikmalarni erta yoshdan boshlab rivojlantirishga xizmat qiladi [4–6].