PEMODELAN NILAI MARHUN BIH DALAM PRODUK AR-RAHN BERDASARKAN HARGA EMAS DAN INFLASI: PENDEKATAN REGRESI LINEAR BERGANDA - Aprijon Aprijon; Rahmawati Rahmawati; Dini Syahrani (JEMST (Journal of Education in Mathematics, Science, and Technology), 2026)
Produk Ar-Rahn merupakan pembiayaan berasaskan gadaian yang ditawarkan oleh Pegadaian Syariah mengikut prinsip syariah. Penentuan nilai marhun bih sebagai jumlah pembiayaan dipengaruhi oleh pelbagai faktor ekonomi, antaranya harga emas dan kadar inflasi. Kajian ini bertujuan menganalisis pengaruh harga emas dan kadar inflasi terhadap nilai marhun bih pada produk Ar-Rahn di UPS Pandau Permai Cabang Subrantas menggunakan analisis regresi linear berganda. Data yang digunakan ialah data sekunder yang diperoleh daripada Pegadaian Syariah serta sumber rasmi berkaitan harga emas dan inflasi. Hasil kajian menunjukkan bahawa harga emas dan kadar inflasi secara serentak berpengaruh signifikan terhadap nilai marhun bih. Model regresi yang dibangunkan mempunyai pekali penentuan (R²) sebanyak 0.977, yang bermaksud 97.7% variasi nilai marhun bih dapat dijelaskan oleh kedua-dua pemboleh ubah tersebut, manakala selebihnya 2.3% dipengaruhi oleh faktor lain di luar model. Dapatan ini menunjukkan bahawa harga emas dan kadar inflasi merupakan faktor utama dalam menentukan nilai marhun bih, sekali gus dapat dijadikan asas dalam penentuan jumlah pembiayaan yang lebih tepat dan berkesan.