Trend Kajian Bahasa Reseptif dan Ekspresif Autism Spectrum Disorder: Analisis Bibliometrik - Natasya, Nur Fazeerah; Yaqin, Lalu Nurul; Damit, Ashrol Rahimy (International Journal of Linguistics and Indigenous Culture, 2026)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis arah aliran ataupun trend berkenaan kajian terhadap bahasa reseptif dan ekspresif Autism Spectrum Disorder (seterusnya ASD) dalam tempoh satu dekad yang lalu (2014–2024). Bahasa reseptif merujuk kepada kemampuan individu untuk memahami komunikasi verbal, manakala bahasa ekspresif melibatkan keupayaan menyampaikan idea dan maklumat secara verbal. Individu dengan ASD sering menghadapi cabaran dalam kedua-dua aspek bahasa ini, yang memberi kesan kepada perkembangan komunikasi dan interaksi sosial mereka. Dengan memanfaatkan kaedah analisis bibliometrik khususnya aplikasi VOSviewer, kajian ini menganalisis data daripada pangkalan data Scopus untuk memahami tema yang dikaji, jenis dokumen, tahun penerbitan, jumlah penerbitan, senarai nama penulis dan jumlah penerbitan, tempat penerbitan serta rangkaian kolaborasi penyelidik dan institusi. Hasil kajian mendapati sebanyak 726 artikel telah ditemui dalam pangkalan data Scopus. Jumlah tersebut menunjukkan peningkatan penerbitan ‘Bahasa Reseptif dan Ekspresif ASD’ yang signifikan bermula dari tahun 2019 sehingga 2024, dan Boston University selaku penyumbang penerbitan terbanyak berbanding institusi tinggi yang lain bersama penulis-penulis utama, seperti Tager-Flusberg dan Kasari, memainkan peranan penting dalam memajukan wacana ilmiah dalam bidang ini. Kata kunci ‘Autism Spectrum Disorder’, ‘Receptive Language’ dan ‘Expressive Language’ pula tersenarai sebagai kata kunci utama dalam penerbitan berindeks Scopus ini.  Kajian ini memberikan gambaran bukan sahaja tentang trend dan perkembangan penyelidikan mengenai bahasa reseptif dan ekspresif ASD, malah juga hubungannya dalam jaringan yang lebih luas sama ada dari segi tajuk perbincangan, bentuk penerbitan, tajuk penyelidikan dan senarai penerbit. Dari segi kepentingan, kajian ini dapat dijadikan sebagai titik rujukan untuk kajian lanjutan yang berkaitan dengan bahasa reseptif dan ekspresif ASD terutama sekali dalam memahami dan memantau perkembangannya dalam konteks kini. Trends in Receptive and Expressive Language Studies in Autism Spectrum Disorder: A Bibliometric Analysis Abstract This study aims to analyse the trends in research on receptive and expressive language in Autism Spectrum Disorder (hereafter ASD) over the past decade (2014–2024). Receptive language refers to an individual’s ability to comprehend verbal communication, whereas expressive language involves the ability to convey ideas and information verbally. Individuals with ASD often experience challenges in both aspects of language, which in turn affect their communication development and social interaction. Employing a bibliometric analysis approach, particularly through the use of the VOSviewer application, this study analyses data extracted from the Scopus database to identify key research themes, document types, publication years, publication output, authorship patterns, publication venues, as well as networks of collaboration among researchers and institutions. The findings reveal that a total of 726 articles were identified in the Scopus database. This number indicates a significant increase in publications on “Receptive and Expressive Language in ASD” beginning in 2019 and continuing through 2024. Boston University emerges as the leading contributor in terms of publication output compared to other higher education institutions. In addition, prominent scholars such as Tager-Flusberg and Kasari have played a pivotal role in advancing scholarly discourse in this field. The keywords “Autism Spectrum Disorder,” “Receptive Language,” and “Expressive Language” are identified as the most frequently occurring keywords in the Scopus-indexed publications. This study provides not only an overview of the trends and developments in research on receptive and expressive language in ASD, but also highlights their interconnections within a broader scholarly network, including thematic focus, types of publications, research topics, and publication outlets. In terms of its significance, this study serves as a valuable reference point for future research related to receptive and expressive language in ASD, particularly in understanding and monitoring its development in the contemporary context.