BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARINING O‘QISH KOMPETENSIYASINI PIRLS VA SUN’IY INTELLEKT INTEGRATSIYASI ASOSIDA RIVOJLANTIRISH - Hasanova Sabohat (International Journal of Literature and Language Studies, 2026)
Mazkur maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining o‘qish kompetensiyasini PIRLS xalqaro baholash dasturi talablari hamda sun’iy intellekt texnologiyalari integratsiyasi asosida rivojlantirishning nazariy va amaliy jihatlari yoritilgan. Tadqiqotda o‘quvchilarning matnni tushunish, tahlil qilish, xulosa chiqarish va tanqidiy fikrlash ko‘nikmalarini shakllantirishda PIRLS metodikasi bilan sun’iy intellekt vositalarini uyg‘un qo‘llashning samaradorligi tahlil qilingan. Shuningdek, sun’iy intellekt asosidagi interaktiv ta’lim muhiti, shaxsiylashtirilgan o‘qitish yondashuvlari hamda zamonaviy raqamli texnologiyalarning o‘qish savodxonligini rivojlantirishdagi o‘rni asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari boshlang‘ich ta’lim jarayonida innovatsion pedagogik yondashuvlarni takomillashtirish va o‘quvchilarning xalqaro baholash dasturlaridagi natijalarini oshirishga xizmat qiladi.