Teaching and Learning using Software “Let’s Reading” for Malay Language Subjects for Students with Learning Disabilities - Nur Wahida Md Hassan; Mohd Mokhtar Tahar; Mohd Hanafi Mohd Yasin (Jurnal Penelitian dan Pengembangan Pendidikan Luar Biasa, 2017)
The process of teaching and learning that is active and can attract many students to learn. Especially those with learning difficulties who require special methods for helping their learning process to make it more interesting. Therefore, this study is more focused on teaching and learning courseware ‘Let’s Reading’ methods using reading method called syllables have features that can help students with learning disabilities to learn Malay Language. The respondents comprised of six students with learning disabilities moderate levels studying in a secondary school in Kuala Lumpur. A monitoring form adaptation course from Davis et al. (2007) and (Sidek et al., 2014) with some modifications has been used as an instrument to evaluate the study. The findings were analyzed using quatitative methods. In addition, the oral test is carried out before and after the use of the software is run. The study found software has been developed according to the development ASSURE model is able to attract pupils with learning disabilities to learn Malay Language. In addition, these children also showed improvements in reading.Proses pembelajaran dan pengajaran yang aktif dan pelbagai dapat menarik minat murid untuk belajar. Terutamanya murid bermasalah pembelajaran yang memerlukan kaedah khusus bagi membantu proses pembelajaran mereka agar lebih menarik. Oleh itu, kajian ini dijalankan yang lebih tertumpu kepada pengajaran dan pembelajaran menggunakan perisian kursus ‘Jom Bacalah’ yang menggunakan kaedah membaca menggunakan kaedah sebut suku kata yang mempunyai ciri-ciri yang dapat membantu murid bermasalah pembelajaran untuk belajar Bahasa Melayu. Responden kajian terdiri daripada enam murid bermasalah pembelajaran aras sederhana yang sedang belajar di sebuah sekolah menengah di Kuala Lumpur. Satu borang pemantauan kursus adaptasi daripada kajian Davis et al. (2007) dan Sidek et al. (2014) dengan sedikit pengubahsuaian telah digunakan sebagai instrumen bagi menilai kajian ini. Selain itu, ujian lisan dijalankan sebelum dan selepas penggunaan perisian dijalankan. Dapatan kajian dianalisis menggunakan kaedah kuantitatif. Hasil kajian mendapati perisian yang telah dibangunkan dengan berpandukan kepada pembangunan model ASSURE ini mampu menarik minat murid bermasalah pembelajaran untuk belajar Bahasa Melayu. Selain itu, kanak-kanak ini juga menunjukkan peningkatan dalam bacaan.DOI: http://dx.doi.org/10.17977/um029v4i12017p063