Satisfaction Level of Special Education Teachers Training Program toward Southeast Asia Organized by SEAMEO SEN - Mohd Anis Bin Abdul Razak; Rosadah Abd Majid (Jurnal Penelitian dan Pengembangan Pendidikan Luar Biasa, 2017)
The aims of the research is to study the level of satisfaction among the Special Education Teachers of Southeast Asia countries who attended the 4 weeks training on Co-curricular Activities for SEN Children that was conducted by SEAMEO Regional Center for Special Education (SEAMEO SEN). The aspects studied included the teachers’ satisfaction on the facilities and services provided by SEAMEO SEN, training content, training methods and the evaluation on the facilitators. The study involved 25 participants who are Special Education Teachers whom attended the 4 weeks training course. This is a survey to gain quantitative data using survey as the method of research. The data was analysed descriptively. Silver (1981) Model of Training and Maslow (1954) were used as the foundation to see the relations in the studied constructs. The findings of the research showed that the level of satisfaction of the participants towards services and facilities provided is at min = 4.48, satisfaction towards training content is min= 4.44, training method is min=4.31, quality of facilitator is min= 4.34. Overall, the findings indicated the level of satisfactory is high with overall min is = 4.40 and thus can be summarized that the Special Education Teachers are very satisfied with the training organized by SEAMEO SEN.Kajian ini dijalankan untuk mengkaji tahap kepuasan Guru Pendidikan Khas Asia Tenggara (GPKAT) terhadap program latihan Regular Course: Co-Curricular Activities for SEN Children yang dianjurkan oleh SEAMEO Regional Center for Special Education (SEAMEO SEN). Aspek yang diberi perhatian dalam kajian ini merangkumi tahap kepuasan GPKAT terhadap kemudahan dan perkhidmatan yang disediakan oleh SEAMEO SEN, isi kandungan latihan, kaedah latihan dan penilaian GPKAT terhadap kualiti fasilitator. Kajian ini melibatkan seramai 25 orang GPKAT yang menghadiri kursus 4 minggu di SEAMEO SEN. Ini adalah kajian tinjauan untuk mendapatkan data kuantitatif dengan menggunakan soal selidik sebagai instrumen kajian. Data telah dianalisis secara diskriptif. Model Latihan yang dipelopori oleh Silver (1981) telah dijadikan asas bagi mendasari kajian ini di samping Teori Hierarki Keperluan Maslow (1954) untuk melihat perkaitan dalam konstruk yang dikaji. Dapatan yang diperolehi daripada keempat-empat aspek yang dikaji adalah seperti berikut. Tahap kepuasan GPKAT terhadap aspek kemudahan dan perkhidmatan yang disediakan memperolehi nilai min=4.48 diikuti tahap kepuasan bagi isi kandungan latihan min=4.44, manakala 4.31 pula adalah min purata bagi kaedah latihan dan min bagi kualiti fasilitator adalah sebanyak 4.34. Secara keseluruhannya, dapatan ini menunjukkan tahap kepuasan GPKAT adalah tinggi dengan min purata adalah 4.40, maka dapat disimpulkan bahawa GPKAT sangat berpuas hati dengan program latihan yang telah dianjurkan oleh SEAMEO SEN.DOI: http://dx.doi.org/10.17977/um029v4i12017p007