Isu Melihat Allah SWT di Akhirat Antara Al-Būtī dan Salafiyyah Semasa - Abdul Quddus Hashim; Abdull Rahman Mahmood (Fikiran Masyarakat, 2017)
Isu dalam menetapkan orang mukmin melihat Allah S.W.T. di akhirat terdapat perselisihan di antara aliran al-AshaÑirah dan Salafiyah semasa. Aliran Salafiyyah semasa berpegang bahawa orang mukmin melihat Allah di akhirat adalah dengan keadaan Allah bertempat, berarah dan berjisim. Manakala al-AshaÑirah pula berpandangan bahawa orang mukmin melihat Allah di akhirat tanpa berjisim, bertempat dan berarah. Al-Būtī merupakan seorang pengkaji tentang aliran al-AshaÑirah yang sentiasa memberi pandangan terhadap aliran-aliran yang berbeza daripada pandangan al-AshaÑirah. Beliau banyak berkecimpung di dalam perdebatan, penyelidikan dan penulisan. Untuk tujuan demikian kajian ini diketengahkan untuk meneliti penghujahan antara al-Būtī dan aliran Salafiyah semasa di dalam isu melihat Allah s.w.t. di akhirat. Kajian ini menggunakan metodologi kualitatif yang menjurus kepada metode dokumentasi, kajian pensejarahan dan analisis perbandingan. Hasil kajian dalam isu ini menunjukkan penghujahan al-Būtī adalah jelas dengan menggunakan dalil naqli dan akal yang seimbang. Selain itu penghujahan beliau adalah selari dengan pandangan Ahli Sunah Waljamaah. Manakala penghujahan salafiyyah mempunyai perbezaan di antara Imam Ahmad dan sebahagian mereka yang mengikut pegangannya.