Kepercayaan:Tanasukh Al-Arwah dalam Islam dan Reinkarnasi dalam Hindu - Muhammad Adduat; Indriaty Ismail; Mutiaah Mutiaah (Fikiran Masyarakat, 2017)
Setiap agama menganjurkan kepada penganutnya untuk sentiasa melakukan kebaikan dan menghindari kejahatan, supaya mendapat kehidupan yang harmoni dan sejahtera. Di samping mencari keindahan dunia, manusia sering kali diingatkan agar tidak leka, kerana setiap perbuatan manusia kelak akan dipertanggungjawabkan. Setiap agama menjelaskan bagaimana seseorang itu mendapat balasan sama ada baik atau buruk. Terdapat fahaman dalam Islam yang dikenali dengan istilah tanasukh al-arwah iaitu perpindahan roh yang menyerupai konsep kepercayaan agama Hindu reinkarnasi. Reinkarnasi bermaksud perpindahan roh kepada jasad atau benda tertentu. Dalam artikel ini, penulis cuba meneliti secara perbandingan konsep perpindahan roh di antara tanasukh al-arwah dalam agama Islam dan reinkarnasi dalam agama Hindu. Penulisan ini berasaskan kajian kepustakaan atau penyelidikan dokumentari yang dipersembahkan secara kritis. Hasil daripada kajian ini, penulis mendapati bahawa kepercayaan al-tanasukh ini jelas menyimpang dari aqidah Islam sebenar. Begitu juga terdapat kesamaan di antara fahaman tanasukh al-arwah dan konsep reinkarnasi, walaupun pada hakikatnya kewujudan konsep reinkarnasi agama Hindu adalah demi kebaikan agama dan umatnya.