Guru GPI (Guru Pendidikan Islam) Dalam Karakter Daie Sebagai Seorang Pendidik - Nurul Muliani Binti Mohd Isa; Rosmawati Binti Mohamad Rasit (Fikiran Masyarakat, 2017)
Guru Pendidikan Islam (GPI) adalah seorang daie yang amat penting kepada masyarakat kerana mereka merupakan aset dalam membina generasi yang unggul dan berwibawa. Seorang da’iitu perlu memiliki sifat-sifat yang mampu untuk menarik minat para mad’u. Pada hakikatnya terdapat sifat-sifat yang hebat seorang daie dalam menyebarkan ajaran Islam yang mana telah diamalkan oleh Nabi Muhammad SAW, Sahabat dan ulamak pada masa dahulu. Mereka pada zaman dahulu amat terkenal dengan sifat-sifat ketokohan masing-masing dalam menyebarkan dakwah. Namun bukan suatu yang mudah untuk menjadi seorang daiedalam diri seseorang yang bergelar GPI kerana terdapat banyak halangan dan dugaan yang perlu dihadapi. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji sifat-sifat daie yang diterapkan oleh GPI sebagai seorang daiedalam kehidupan serta pengaplikasian dalam pengajaran dan pembelajaran samada di dalam kelas atau diluar kelas. Reka bentuk kajian yang digunakan adalah berbentuk kualitatif dengan kaedah kajian kepustakaan dengan menggunakan kaedah analisis kandungan.Hasil kajian daripada pandangan para ulamak dan sarjana dapat diklafikasikan kepada tiga bahagian sifat-sifat GPI Sebagai seorang daie iaitu hubungan dengan Allah SWT merangkumi hubungannya dengan Allah SWT, hubungannya sesama manusia dan hubungannya dengan alam. Hasil perbincangan menunjukkan sifat-sifat daie jika diamalkan mampu mempengaruhi fokus dan minat mad’u kepada perkara yang ingin disampaikan. Oleh itu, sifat-sifat yang hebat jika terdapat dalam diri seseorang itu mampu mencetus perubahan yang besar dalam sesuatu organisasi.