Amalan - Amalan Kerohanian Dalam Kalangan Pesakit Kanser Wanita - Nora Ahmad Aziz; A’dawiyah Ismail; Salasiah Hanin Hamjah (Fikiran Masyarakat, 2017)
Kerohanian menurut Islam merupakan aspek penting yang perlu difahami oleh semua pesakit kanser. Ia sangat sesuai diaplikasikan oleh pesakit kanser wanita. Namun, terdapat segelintir manusia apabila menghadapi ujian kesakitan, mereka tidak redha dan sabar sehingga tiada harapan untuk meneruskan kehidupan. Selain itu, terdapat juga pesakit yang mengambil jalan pintas iaitu mendapatkan kaedah rawatan tradisional seperti bomoh, pawang dan sebagainya. Akibatnya ramai pesakit yang menganggap ujian ini sebenarnya tiada harapan lagi dan hanya menunggu ajal sahaja. Bahkan juga ada sebahagian amalan mereka jauh menyimpang daripada ajaran Islam. Hal ini menyebabkan pesakit mengamalkan rawatan yang tidak betul dan bertentangan dengan tuntutan syarak seperti mengamalkan mantera yang jelas terpesong dari akidah Islam. Kertas kerja ini bertujuan untuk mengkaji amalan-amalan kerohanian yang boleh diamalkan oleh pesakit kanser wanita. Reka bentuk kajian adalah kuantitatif yang berbentuk kajian tinjauan. Data dikumpulkan menerusi borang soal selidik dan dianalisis menggunakan perisian komputer Statistical Package for the Social Science (SPSS) Version 23 berdasarkan kekerapan, peratus dan min. Dapatan kajian menunjukkan bahawa amalan-amalan kerohanian amat sesuai diamalkan dalam kalangan pesakit kanser wanita seperti membaca al-Quran, berzikir, berdoa, beristighfar, qiamullail, berpuasa, mengerjakan haji dan umrah serta bermuhasabah untuk membentuk kehidupan mereka agar berterusan dengan baik.