Pemutihan Kulit Dalam Prinsip Mengubah Ciptaan Allah - Rabi ‘Atul ‘Adawiyah Binti Abdul Khalil; Izhar Ariff Bin Kashim (Fikiran Masyarakat, 2018)
Pemutihan kulit dengan kemunculan pelbagai produk di pasaran serta rawatan kecantikan di klinik dan spa kian mendapat sambutan masa kini dan ia menjadi fenomena. Namun, pengubahan warna kulit sedikit sebanyak mempunyai ciri-ciri dalam prinsip mengubah ciptaan Allah iaitu pengubahan bersifat kekal dan kesan yang memudharatkan Maka artikel ini akan membincangkan pemutihan kulit dan jenis-jenis serta prinsip-prinsip mengubah ciptaan Allah menurut nas dari Al-Quran dan Sunnah. Seterusnya, penekanan terhadap pandangan Ulama’ mengenai pemutihan kulit dan kaedah fiqh yang sesuai digunakan dalam isu ini. Dalam menghasilkan artikel ini, analisis dokumen terhadap data yang dikumpul melalui bacaan dari bahan bercetak, kitab-kitab dan fatwa semasa telah dipilih. Hasil kajian mendapati walaupun memutihkan kulit akan menyebabkan pengubahan warna kulit namun Ulama’ mengharuskannya kerana ia bukanlah mengubah ciptaan Allah. Namun, kesan implikasi penggunannya tidak kurang banyak menunjukkan kesan memudharatkan jika tersalah pilih produk yang merbahaya untuk kulit dan hukum boleh berubah menjadi haram. Diharapkan hasil kajian ini dapat memberi manfaat kepada pihak yang berkepentingan sebagai garis panduan kepada Muslim dalam mendapatkan mana-mana rawatan kecantikan yang berkonsep mengubah ciptaan Allah.