Faktor - Faktor Ketidaksuburan Wanita Berkerjaya - Nur Shahirah Amelia Mat Rohani; A’dawiyah Ismail (Fikiran Masyarakat, 2017)
Wanita berkerjaya memainkan peranan penting dalam penjagaan kesihatan mereka agar sentiasa sihat dan dapat meneruskan kehidupan sebagai seorang wanita yang sempurna. Hal ini dapat dilihat melalui berita dan juga isu semasa yang dinyatakan di akhbar-akhbar, media cetak atau media elektronik yang menyatakan bahawa wanita berkerjaya sekarang menghadapi masalah kesuburan yang semakin menurun. Objektif kajian ini adalah mengkaji faktor-faktor ketidaksuburan wanita berkerjaya. Selain itu, reka bentuk kajian yang digunakan adalah kajian kualitatif. Dapatan menunjukkan bahawa faktor tekanan, masalah kitaran haid yang tidak menentu, berat badan, umur, genetik dan perhubungan jarak jauh (PJJ) merupakan antara faktor yang menyebabkan wanita berkerjaya mengalami masalah atau lambat memperoleh zuriat atau anak. Wanita berkerjaya dapat mengatasi masalah kesihatan ini dengan mendapatkan rawatan secara moden di mana-mana hospital atau pusat rawatan dan disarankan agar mengamalkan cara yang dituntut dalam Islam dengan mendekatkan diri kepada Allah SWT, mempunyai sifat-sifat mahmudah seperti sentiasa bersyukur dengan setiap kejadian serta redha dengan ujian yang turunkan-Nya kepada mereka. Di samping itu, Allah SWT memberi dugaan kepada hamba-Nya dengan kupayaan hamba-Nya dalam mengharungi ujian. Oleh itu, kaum wanita berkerjaya perlulah sentiasa mengingati ajaran yang dituntut oleh syariat Islam agar segala masalah dapat diatasi dengan baik.