Komunikasi Dakwah dalam Interaksi Menerusi WhatsApp - Nor Faizah Ismail; Muhamad Faisal Ashaari (Fikiran Masyarakat, 2018)
Interaksi sosial menerusi WhatsApp telah menghubungkan ahli komuniti di alam maya dengan lebih aktif. Kemudahan interaksi ini telah membantu penyebaran dakwah dengan lebih fleksibel kerana pendakwah boleh berkongsi maklumat secara langsung dan berinteraksi dengan khalayak sasaran dengan lebih interaktif. Ia membolehkan mesej dakwah disampaikan dengan pantas, mudah dan fleksibel. Namun, dakwah menerusi medium ini tidaklah mudah seperti yang disangka kerana ia mempunyai cabarannya yang tersendiri seperti persaingan antara maklumat Islam dengan maklumat yang lain dalam persekitaran kebanjiran maklumat. Hal ini menuntut maklumat Islam itu relevan dan memenuhi kehendak serta kepentingan khalayak sasaran. Artikel ini membincangkan konsep komunikasi dakwah dalam interaksi menerusi WhatsApp menerusi dua aspek asas iaitu menyuntik kesedaran Islam dan membentuk kesedaran beragama. Semua interaksi menerusi medium ini yang membawa elemen kesedaran Islam dan membentuk kesedaran ini boleh diklasifikasikan sebagai WhatsApp dakwah. Oleh itu, pendakwah perlu membimbing interaksi ini bagi mencapai dua elemen ini supaya mampu membawa masyarakat kepada pembentukan dan nilai-nilai yang dituntut oleh agama.