Peranan Wanita Bekerjaya Dalam Mendidik Anak-Anak Menangani Pedofilia: Satu Sorotan Literatur - Maryam Che Yusoff Shauki; A’dawiyah Ismail (Fikiran Masyarakat, 2018)
Selepas kedatangan Islam, kaum wanita tidak perlu lagi menjadi hamba kepada kaum lelaki. Mereka turut diberi kebebasan dan kuasa selagi tidak melampaui batas. Wanita bekerjaya pada zaman ini lebih ramai daripada kaum lelaki. Akan tetapi, wanita tidak boleh mengabaikan tanggungjawab daripada menguruskan hal-hal rumah tangga. Namun, sejak akhir-akhir ini Malaysia digemparkan dengan masalah jenayah pedofilia terhadap kanak-kanak. Hal ini mengakibatkan wanita bekerjaya perlu lebih mengambil peranan untuk lebih berhati-hati dan mengambil langkah pencegahan supaya jenayah tidak berlaku ke atas ahli keluarga. Justeru artikel ini bertujuan untuk mengemukakan peranan wanita bekerjaya dalam mendidik anak-anak supaya mereka tidak terlibat dengan jenayah pedofilia serta mengemukakan cara menangani masalah pedofilia daripada kalangan kanak-kanak. Metodologi pengumpulan data diambil daripada analisis dokumen terhadap sumber bercetak seperti buku, artikel, jurnal dan sebagainya. Hasil kajian awal menunjukkan wanita bekerjaya perlu mengambil beberapa peranan dengan lebih tegas iaitu peranan kepada anak-anak. Implikasi kajian ini adalah untuk memberi kesedaran tentang kepentingan tanggujawab dan peranan ibu bekerjaya dalam mendidik anak-anak agar dihindari daripada masalah pedofili. Dengan ini masyarakat dan institusi kekeluargaan akan mencapai keharmonian.