Amalan Wasiat Masyarakat Islam di Kota Bukittinggi - Sumatera Barat, Indonesia - Afriyanto Afriyanto; Noor Lizza Mohamed Said (Fikiran Masyarakat, 2016)
Wasiat ialah suatu proses pemindahan harta dari seseorang kepada orang lain. Pada umumnya masyarakat Islam sudah mengamalkan ibadah wasiat sejak zaman dahulu. Namun begitu terdapat beberapa amalan yang tidak sesuai dengan hukum Islam. Ini karena kegagalan masyarakat memahami hukum mengenai wasiat adalah faktor utama kegagalan umat Islam membudayakan walaupun hukum mengenai wasiat adalah faktor utama kegagalan umat Islam membudayakan walaupun hukum mengenai wasiat tersebut sudah cukup jelas dalam syariat Islam. Justeru kajian ini bertujuan untuk mengkaji amalan wasiat yang di amalkan di Kota Bukittinggi Sumatera Barat Indonesia. Kajian ini berbentuk kajian analisis kandungan dan lapangan. Data di kumpul melalui kaedah analisis dokumen primer, sekunder dan kaedah temubual juga digunakan sebagai sokongan. Kaedah deskriptif, induktif dan perbandingan dalam menganalisis data. Hasil daripada kajian di dapati sebahagian besar daripada anggota masyarakat telah mengamalkan wasiat. Namun sebahagian besar daripada amalan tersebut tidak dapat dilaksanakan sepertimana yang telah diwasiatkan karena didapati sebahagian anggota masyarakat juga tidak faham tentang hukum wasiat walaupun pada perkara asas yang patut di fahami oleh mereka yang ingin mengamalkannya. Kajian ini memberi impak kepada masyarakat Islam Kota Bukittinggi terhadap pentingnya amalan berwasiat mengikut kaedah syar’i dan hukum Islam.