Pendekatan Motivasi dalam Menangani Tingkah Laku Remaja Berisiko - Noor Amila Abdul Halim; Fariza Md Sham; Mohamed Hamdan Abdullah (Fikiran Masyarakat, 2017)
Zaman remaja adalah zaman perkembangan yang agak rumit dan sukar difahami bagi orang disekeliling, pada waktu ini akan berlakunya perkembangan dan perubahan dari sudut mental dan fizikal serta berubahan emosi, bagi remaja yang tidak dapat kawal konflik dalam jiwa dan masalah yang dihadapi,mereka berpotensi mengalami tekanan perasaan sertamudah terjerumus dengan gejala sosial. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengkaji latar belakang remaja berisiko danbentuk tingkah laku remaja berisiko, pendekatan psikologi dakwah melalui pendekatan motivasi kepada remaja berisiko. Responden kajian ini adalah seramai 73 orang pelajar sekolah Tunas Bakti Teluk Air Tawar Butterworth Pulau Pinang iaitu Institusi pemulihan akhlak bagi remaja berumur antara 12 hingga 20 tahun yang terlibat dengan jenayah dan tidak dapat dikawal oleh ibu bapa, mereka dimasukkan sekolah ini dibawah perintah mahkamah Kajian ini telah dijalankan pada Januari 2017 dengan menggunakan reka bentuk tinjauan secara kuantitatif melalui persampelan secara rawak.Selain itu, kajian ini menggunakan instrument soal selidik dan dianalisis menggunakan perisian Statistical Package for the social Sciences (SPSS versi 23), data kajian ini dianalisis menggunakan analisis diskriptif (kekerapan, peratus dan min). Hasil kajian mendapati tiga bentuk tingkah laku yang mempunyai nilai min yang tinggi iaitu merokok, ponteng sekolah, bergaduh. Artikel ini bertujuan mengkaji pendekatan psikologi dakwah melalui pendekatan motivasi kepada remaja berisiko di Sekolah Tunas Bakti Teluk Air Tawar, Butterworth – Pulau Pinang, Malaysia.