Pendekatan Tazkiyah Al-Nafs dalam Menghadapi Postpartum Depression: Satu Analisis Literatur - Nadiea Binti Ismail; Salasiah Hanin Hamjah (Fikiran Masyarakat, 2017)
Postpartum Depression iaitu satu perubahan dari segi emosi, fizikal dan perilaku yang biasa berlaku pada ibu yang baru sahaja melahirkan anak atau keguguran ketika di dalam pantang. Perkara ini perlu diatasi dengan berkesan supaya tidak menimbulkan perkara lebih buruk seperti tekanan emosi melampau, keinginan membunuh diri, menyalahkan takdir dan sebagainya. Wanita yang mengalami masalah kesihatan mental atau gangguan mental khususnya kemurungan lazimnya tidak tampil mendapatkan bantuan disebabkan oleh pelbagai faktor, misalnya perubahan hormon, stigma sosial dan kepercayaan terhadap sesuatu pegangan. Justeru itu, kajian ini akan dilakukan untuk mengkaji konsep postpartum depression dan konsep tazkiyah al-Nafs serta menganalisis pendekatan tazkiyah al-nafs membantu mengatasi kemurungan dalam kalangan wanita postpartum. Reka bentuk kajian ini menggunakan analisis kandungan dan dianalisis secara induktif dan deduktif. Hasil kajian mendapati pendekatan tazkiyah al-Nafs bagi mengatasi masalah ini melalui tiga proses yang dikenali sebagai Ma’rifah al-Nafs, Mujahadah al-Nafs dan Riyadah al-Nafs. Implikasi kajian ini memberi satu inisiatif kepada wanita yang tertekan diuji dengan perasaan yang tidak mampu dilalui dengan kembali kepada hati yang suci untuk membina personaliti diri yang baik.