Dakwah Kepada Saudara Baru di Kelantan - Wan Zuhaira Nasrin Wan Zainudin; Nur A’thiroh Masyaa’il Abdullah (Fikiran Masyarakat, 2018)
Saudara baru adalah insan pilihan Allah s.w.t yang dijinakkan hati menerima Islam.Walau bagaimanapun, mereka memerlukan bimbingan dan tunjuk ajar yang berterusan khususnya berkaitan dengan ajaran Islam supaya mereka dapat memahami konsep ajaran agama Islam secara menyeluruh tetapi berperingkat.Permasalahan akan timbul apabila wujudnya kelemahan pendekatan dakwah yang digunakan oleh pendakwah dan organisasi dakwah dalam usaha-usaha untuk memberi kefahaman tentang ajaran Islam kepada saudara baru. Hal ini menyebabakan mereka kurang berminat dan komited dengan ajaran Islam dan tidak dapat memahami isi dakwah yang disampaikan kepada mereka disebabkan kelemahan dari sudut kaedah dan bentuk penyampaian dakwah yang kurang efektif, tidak efesian dan kurang daya tarikan.Justeru itu, artikel ini membincangkan tentang konsep dakwah kepada saudara baru di Kelantan.