Perbezaan Makna Kata Penyelidikan, Solar dan Markah pada Bahasa Melayu Malaysia dan Melayu Indonesia - Muhammad Zohri; Daeng Zairi Bin Ma'arof (Fikiran Masyarakat, 2016)
Perbezaan makna kata atau istilah dalam penggunaan rasmi atau lazim antara bahasa melayu Malaysia dan Melayu Indonesia sering terjadi pada beberapa istilah atau kata. Penulisan ini akan mengkaji istilah penyelidikan, solar dan markah dari segi takrifat. Penggunaan ayat resmi dan lazim dalam bahasa Melayu dan bahasa Indonesia dan mengkaji kesalahfahaman yang ditimbulkan dari setiap ayat. Cadangan untuk menyelesaikan kesalahfahaman yang terjadi pada setiap ayat. Sasaran penulisan ini ialah masyarakat Indonesia baik yang sedang melakukan pengajian, pelancong dan pekerja di Malaysia atau sebaliknya.