Konsep Tafsir dalam Kajian Bible - Noor‘ain Binti Mustaffa Johari; Mazlan Bin Ibrahim; Nur Farhana Binti Abdul Rahman (Fikiran Masyarakat, 2017)
Kajian ini membincangkan tentang konsep tafsir hermeneutik dalam kajian Bible yang mana Bible merupakan kitab bagi penganut Kristian. Isu-isu perbincangan sekitar kajian ini merangkumi pengertian penafsiran bible, sejarah perkembangan hermeneutik Bible serta metode atau pendekatan dalam pentafsiran Bible. Kajian yang dijalankan dengan menggunakan struktur kualitatif dan kajian kepustakaan bagi mengenal pasti konsep pentafsiran Bible yang dikenali sebagai hermeneutik dalam memberikan makna-makna perkataan daripada ayat-ayat Bible. Hasil kajian ini mendapati terdapat 4 pendekatan umum dalam melakukan tafsiran terhadap teks Bible iaitu kritikan bahasa, budaya, geografi dan sejarah. kajian ini pada akhirnya ingin memahami pola pemikiran umat Kristian terhadap penafsiran tafsir Bible atau hermeneutik Bible. Hal yang demikian akan memberikan penjelasan kepada masyarakat umumnya sebab kepada pentafsiran ahli teologi Kristian dalam sesuatu perkataan atau ayat dalam Bible.