Dakwah Islam Dalam Sistem Perbankan Islam di Malaysia - Siti Maryam Hanis Hamzah; Muhamad Faisal Ashaari (Fikiran Masyarakat, 2017)
Dakwah Islam sepatutnya bergerak seiring dengan perkembangan Industri perbankan Islam. Ini berdasarkan kepada bahawa sistem perbankan Islam bukan sahaja diterima meluas oleh masyarakat Islam malah dalam kalangan masyarakat bukan Islam. Keupayaan menarik masyarakat bukan Islam menggunakan perkhidmatan yang ditawarkan perbankan Islam secara tidak langsung boleh mendekatkan mereka kepada Islam. Artikel ini membincangkan berkenaan dengan dakwah Islam dalam sistem perbankan Islam di Malaysia. Aktiviti Dakwah menerusi perbankan Islam adalah aktiviti keagamaan, kursus-kursus perbankan Islam dan usaha mempromosi produk-produk perbankan Islam serta pengurusan aktiviti Islam dan akta IFSA 2013.