Persepsi Pelajar Institut Profesional Baitulmal Terhadap Permohonan Bantuan Zakat Pendidikan MAIWP - Nor Farahain Binti Saud; Hasanah Binti Abd Khafidz (Fikiran Masyarakat, 2018)
Pendidikan merupakan mekanisme penting dalam melahirkan generasi yang bebas dari kemiskinan. Kepelbagaian skim dan bentuk bantuan zakat di bawah program pembangunan pendidikan membuka peluang kepada pelajar asnaf untuk melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi. Atas dasar itulah pihak institusi zakat berusaha menyediakan garis panduan tertentu agar ia benar-benar dapat dimanfaatkan dan memberi impak yang maksimum kepada penerimanya. Walau bagaimanapun, asnaf zakat perlu bijak dalam menggunakan bantuan pendidikan dengan sebaik-baiknya agar objektif sebenar zakat tercapai. Penelitian terhadap kajian lepas mendapati faktor keberkesanan prosedur permohonan mempengaruhi tahap purata kepuasan asnaf terhadap agihan dan seterusnya mempengaruhi kualiti hidup asnaf secara signifikan. Justeru, objektif kajian ini dijalankan adalah untuk mengukur persepsi pelajar Institut Profesional Baitulmal terhadap bantuan zakat pendidikan MAIWP dari sudut prosedur permohonan. Metodologi kajian yang digunakan adalah berbentuk kuantitatif. Pengkaji menggunakan instrument soal selidik dan menggunakan perisian Statistical Package for Social Science (SPSS) versi 23 dengan teknik-teknik berbentuk deskriptif. Kajian ini melibatkan 138 orang pelajar yang menerima bantuan zakat di Institut Profesional Baitulmal dalam program Homegrown dan program Usahasama Universiti Teknologi Mara (UiTM). Dapatan kajian menunjukkan persepsi pelajar IBP terhadap proses permohonan bantuan zakat pendidikan MAIWP melalui proses temuduga (4.48) berada pada tahap skor min yang tinggi.