Perbandingan Pengurusan Zakat di Kabupaten Bengkalis dan Lembaga Zakat Selangor - Ahmad Nuryani; Muhammad Al Mansur; Nik Abdul Rahim Nik Abdul Ghani (Fikiran Masyarakat, 2016)
Zakat merupakan rukun Islam yang terpenting untuk meningkatkan ekonomi di sebuah Negara. Sejak Indonesia menjadi negara merdeka, pengurusan zakat telah dibuat, namun dari segi keberkesanannya masih belum optimal, maka Pemerintah Pusat melakukan perubahan dengan cara menubuhkan Lembaga-Lembaga zakat di tingkat Propinsi dan Kabupaten. Penubuhan Lembaga Zakat di tingkat Kabupaten dibuat sejak ditubuhkan peraturan tentang pengurusan zakat di Kabupaten pada tahun 1999 no 38. Permasalahannya, pengurusan zakat yang ada di Kabupaten Bengkalis belum berjalan dengan baik, sehingga menjejaskan tahap ketidakpedulian masyarakat dalam membayar zakat. Ini berbeza daripada Lembaga Zakat Selangor di mana setiap tahunnya sering berlaku peningkatan kualiti dalam pengurusan zakat, sehingga masyarakat mampu membayar zakat secara langsung ke Lembaga tersebut. Oleh itu kajian ini dijalankan untuk menjelaskan tentang perbandingan pengurusan zakat di Kabupaten Bengkalis dan pengurusan zakat di Lembaga Zakat Selangor. Kajian ini dibuat dengan menggunakan metode analisis data dan interview. Hasil kajian ini mendapati bahawa tahap pengurusan di Kabupaten Bengkalis masih belum efisen sementara tahap pengurusan Zakat di Lembaga Selangor lebih efisen.