Ke Arah Pembangunan Mampan Setempat: Pelaksanaan Local Agenda 21 oleh Pihak Berkuasa Tempatan di Malaysia - Ahmad, Abdul Halim; Khalid, Mohamad Sukeri bin; Pon, Yusuf bin (SOSIOHUMANIKA, 2013)
RESUME: Kerajaan Malaysia, melalui Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), telah memperkenalkan dasar pelaksanaan Local Agenda 21 (LA21) mulai tahun 2000, dengan manjadikan empat buah Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) sebagai perintis pelaksanan LA21. Tujuan utama pelaksanaan LA21 di peringkat PBT ialah untuk memastikan usaha ke arah pembangunan mampan di peringkat setempat berjaya dilaksanakan dengan kerjasama lestari di antara tiga pihak, iaitu PBT, masyarakat setempat, dan sektor swasta. Bagi merealisasikan dasar ini, KPKT pada tahun 2004 telah mengarahkan kesemua PBT di Malaysia untuk mewujudkan Jawatankuasa LA21 masing-masing dan merangka program pelaksanaannya. Namun, sehingga tahun 2011, masih terdapat PBT yang gagal merealisasikan dasar ini. Rentetan daripada masalah ini, kajian yang dijalankan berasaskan kajian kes di Majlis Daerah Kubang Pasu (MDKP) Kedah adalah bertujuan mengenalpasti apakah faktor penyumbang kepada masalah kelewatan pelaksanaan LA21. Data kajian dikumpul melalui pendekatan temubual bersemuka bersama Pegawai LA21 dan Ahli Jawatankuasa LA21. Dapatan kajian mendapati bahawa punca kelewatan pelaksanaan dasar LA21 adalah kerana kekurangan maklumat berkaitan pelaksanaan LA21, kekurangan komitmen kakitangan PBT, masalah kekurangan peruntukan, dan masalah tidak mendapat kerjasama daripada pihak masyarakat setempat dan sektor swasta.KATA KUNCI: Local agenda 21, jawatankuasa LA21, kerjasama lestari, pembangunan mampan setempat, dan kelewatan pelaksanaan dasar.Â ABSTRACT: This paper entitled âTowards Local Sustainable Development: Implementation of Local Agenda 21 by Local Authorities in Malaysiaâ. The Malaysian government, through the Ministry of Housing and Local Government, has introduced a policy of implementation of Local Agenda 21 (LA21) since 2000, with four Local Authorities as a pilot implementation of LA21. The main purpose of the implementation of LA21 in local authorities is to ensure that the pursuit of sustainable development at the local level successfully implemented by cooperation between the three parties, namely: local authorities, local communities, and the private sector. To realize this policy, the Ministry in 2004 had directed all local authorities in Malaysia to create their own LA21 Committee and drafting program execution. However, until 2011, there are still local authorities failed to realize this policy. The sequence of this problem, a study based on case studies in Kubang Pasu District Council in Kedah is aimed at identifying the factors that contributed to the delay in implementation of LA21. Data were collected through face to face interviews with Officers of LA21 and LA21 Committee. The results showed that the delay of LA21 policy implementation is due to lack of information regarding the implementation of LA21, the lack of commitment from the staff of local authorities, the problem of lack of provisions, and the problem is not getting the cooperation from the local communities and the private sector.KEY WORD: Local agenda 21, the committee of LA21, mutual cooperation, sustainable development locally, and delay of policy implementation.Â Â Â Â About the Authors: Dr. Abdul Halim Ahmad, Dr. Mohamad Sukeri bin Khalid, dan Yusuf bin Pon ialah Pensyarah di Kolej Undang-Undang, Kerajaan, dan Pengajian Antarabangsa UUM (Universiti Utara Malaysia), Sintok, Kedah, Malaysia. Alamat emel penulis: sukeri@uum.edu.myHow to cite this article? Ahmad, Abdul Halim, Mohamad Sukeri bin Khalid & Yusuf bin Pon. (2013). âKe Arah Pembangunan Mampan Setempat: Pelaksanaan Local Agenda 21 oleh Pihak Berkuasa Tempatan di Malaysiaâ in SOSIOHUMANIKA: Jurnal Pendidikan Sains Sosial dan Kemanusiaan, Vol.6, No.2 [November], pp.209-222. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press owned by ASPENSI, ISSN 1979-0112.Chronicle of article: Accepted (September 13, 2013); Revised (October 18, 2013); and Published (November 20, 2013). Â  Â