Malaysiaâs Relations with Saudi Arabia in Smaller Statesâ Organisations: The Case of the OIC - Idris, Asmady; Radzi, Mohamad Shaukhi Mohd (SOSIOHUMANIKA, 2008)
ABSTRAK: Tidak dapat dinafikan bahawa negara-negara kecil ataupun negara-negara yang sedang membangun, terutamanya di rantau Asia, Afrika dan Amerika Latin, berhadapan dengan cabaran di pentas politik antarabangsa. Cabaran tersebut adalah pelbagai, sama ada berbentuk persaingan antara Amerika Syarikat dan bekas Soviet Union semasa era Perang Dingin, jurang perbezaan ekonomi antara negara maju dan negara mundur, pertentangan fahaman antara agama dan ideologi sekular, dan lain-lain lagi. Untuk menghadapi semua cabaran ini, negara-negara kecil bersatupadu membentuk beberapa buah organisasi yang dianggap mampu menjaga kepentingan mereka di dalam sistem politik antarabangsa. Ini termasuklah Non-Aligned Movement, Group of 77 dan Pertubuhan Islam Sedunia (OIC). Dengan tertubuhnya organisasi negara-negara kecil ini juga adalah diharapkan hubungan antara mereka bertambah erat dan makmur. Bagi menganalisis persoalan ini, kami akan lebih memfokus bagaimana keahlian Malaysia dan Arab Saudi dalam Pertubuhan Islam Sedunia (OIC) berupaya menjaga kepentingan kedua-dua buah negara dan juga sejauhmana keanggotaan tersebut telah meningkatkan lagi hubungan antara mereka di pentas politik antarabangsa.Kata-kata kunci: negara-negara sedang membangun, cabaran politik antarabangsa, serta hubungan Malaysia dan Arab Saudi dalam pertubuhan OIC.Â Â Â Â About the Authors: Asmady Idris, Ph.D. is a Lecturer and the Dean at School of Social Sciences, Malaysia University of Sabah (UMS). He was born in Beaufort, Sabah, on 2 July 1972. He earned his Ph.D. (Doctor of Philosophy) at New Castle Upon Tyne University, U.S.A.. His Ph.D. thesis was âKey Determining Factors Influencing Small Statesâ Relationships: A Case Study of Malaysiaâs Relations with Saudi Arabiaâ. One of his books is Amerika Syarikat: Satu Kuasa Hegemoni Dunia (Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 2000). For academic purposes, he can be reached at: drasmadyi@gmail.com Mohamad Shaukhi Mohd Radzi, M.A. is a Lecturer at the School of Social Sciences, Malaysia University of Sabah (UMS). He was born in Merbok, Kedah, on 1 November 1972. He earned his M.A. (Master of Arts) at the UKM (National University of Malaysia) in 2004. His M.A. thesis was âThe Westernization of Ottoman Government Beginning 1789-1878â. One of his books is Pembaharuan Pentadbiran dan Perundangan dalam Era Tanzimat, 1839-1878 M dan Reaksi Golongan Uthmani Muda (Kedah: Penerbitan Universiti Utara Malaysia, 2005). For academic purposes, he can be reached at: mdshaukhi@hotmail.comHow to cite this article? Idris, Asmady & Mohamad Shaukhi Mohd Radzi. (2008). âMalaysiaâs Relations with Saudi Arabia in Smaller Statesâ Organisations: The Case of the OICâ in SOSIOHUMANIKA: Jurnal Pendidikan Sains Sosial dan Kemanusiaan, Vol.1, No.1 [Mei]. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press, UPI Bandung, and UMS Kota Kinabalu, Malaysia, ISSN 1979-0112, pp.193-218.Chronicle of the article: Accepted (March 7, 2008); Revised (April 17, 2008); and Published (May 20, 2008).