Program Resosialisasi Kanak-kanak Jalanan di Rumah Singgah: Satu Penilaian - Saripudin, Didin; Karim, Faridah (SOSIOHUMANIKA, 2009)
ABSTRAK: Kertas kerja ini mengkaji mengenai usaha-usaha yang telah dilakukan dalam program resosialisai kanak-kanak jalanan dan masalah-masalah apa yang dihadapi oleh pihak rumah singggah dalam menjalankan program resosialisasi. Untuk menjawap soalan di atas diadakan penyelidikan dengan kaedah kualitatif dengan menggunakan instrumen protokol temubual dan senerai semak pemerhatian. Populasi dan sampel kajian ini dipilih dari 20 rumah singgah di bandar Bandung, Jawa Barat, Indonesia. Kaedah persampelan yang digunakan ialah âpurposife samplingâ, yakni dengan menentukan sampel sesuai dengan tujuan penyelidikan iaitu sampel temu bual pula n = 3 (pentadbir, tutor dan kanak-kanak jalanan) dipilih dari rumah singgah berlainan yang terdiri dari rumah singgah milik kerajaan dan NGO (Non Governmental Organization). Kajian ini mendapati bahawa program resosialisasi kanak-kanak jalanan di rumah singgah-rumah singgah di bandar Bandung masih terdapat beberapa kelemahan yang harus diatasi. Oleh itu, dalam usaha mencapai matlamat program resosialisasi kanak-kanak jalanan di rumah singgah, maka tindakan penambahbaikan secara bersepadu harus diambil oleh semua pihak yang terlibat.Kata-kata kunci: kanak-kanak jalanan, program resosialisasi, rumah singgah, pelan penambahbaikan terhadap program.Â Â About the Authors: Didin Saripudin, M.Si. ialah Pensyarah Kanan pada Jabatan Pendidikan Sejarah FPIPS Universiti Pendidikan Indonesia (UPI) di Bandung dan tengah sambung pengajian Doktor Falsafah pada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM); dan Prof. Puan Seri Dr. Faridah Karim ialah Pensyarah pada Fakulti Pendidikan UKM Bangi, Selangor Darul Ehsan, Malaysia. Alamat emel mereka adalah: saripudinupi@yahoo.com dan farida@pkrisc.cc.ukm.myHow to cite this article? Saripudin, Didin & Faridah Karim. (2009). âProgram Resosialisasi Kanak-kanak Jalanan di Rumah Singgah: Satu Penilaianâ in SOSIOHUMANIKA: Jurnal Pendidikan Sains Sosial dan Kemanusiaan, Vol.2, No.2 [November], pp.181-196. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press, UNIPA Surabaya, and UMS Kota Kinabalu, Malaysia, ISSN 1979-0112. Chronicle of article: Accepted (September 5, 2009); Revised (October 9, 2009); and Published (November 20, 2009). Â Â