Orientasi Kurikulum dan Konsepsi Pengajaran Fizik Berkesan dalam Kurikulum Tingkat Satuan Pendidikan - Husain, Husain; Hamdan, Abdul Rahim (SOSIOHUMANIKA, 2014)
RESUME: Kurikulum merupakan salah sebuah komponen yang sangat menentukan dalam satu sistem pendidikan, kerana kurikulum merupakan alat untuk mencapai matlamat pendidikan dan sebagai petunjuk perlaksanaan pengajaran dan pembelajaran pada semua peringkat pendidikan. Sistem pendidikan di Indonesia, dimulakan tahun 2006, telah menjalankan satu model kurikulum dengan apa yang dikenali sebagai KTSP (Kurikulum Tingkat Satuan Pendidikan). Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti orientasi kurikulum dan konsepsi pengajaran Fizik berasaskan pengalaman mengajar dan kelayakan akademik. Satu set soal selidik digunakan untuk mengumpulkan maklumat mengenai orientasi kurikulum dan konsepsi pengajaran dari sampel sebanyak 101 guru Fizik SMAN (Sekolah Menengah Atas Negeri) di Makassar, Sulawesi Selatan, Indonesia. Dapatan kajian yang diperoleh melalui min dan analisis ANOVA dengan menggunakan SPSS 17. Dapatan kajian menunjukkan bahawa tahap orientasi kurikulum daripada guru dengan pengalaman mengajar lebih 15 tahun diperolehi paling tinggi dan tahap konsepsi pengajaran pula diperolehi tinggi. Kajian ini juga mendapati bahwa wujud perbezaan yang signifikan antara tahap orientasi kurikulum pengajaran Fizik berasaskan pengalaman mengajar, tetapi tidak dengan kelayakan akademik; serta wujud pula perbezaan yang signifikan antara tahap konsepsi pengajaran Fizik berasaskan pengalaman mengajar, tetapi tidak dengan kelayakan akademik. KATA KUNCI: Model kurikulum, subjek Fizik, guru sekolah menengah, pengalaman mengajar, kelayakan akademik, dan keberkesanan pendidikan.Â ABSTRACT: âCurriculum Orientation and Conception of Effective Teaching the Physics in the School-Based Curriculumâ. Curriculum is one of the crucial components in the education system, because the curriculum is a tool to achieve educational goals and as an indicator of teaching and learning at all levels of education. The education system in Indonesia, initiated in 2006, has carried out a model curriculum to what is known as KTSP (School-Based Curriculum). This study aims to identify the curriculum orientation and the teaching conception of Physics based on the teaching experience and academic qualifications. A questionnaire was used to collect information about the orientation of the curriculum and teaching conception of a sample of 101 teachers of Physics at SMAN (Public Senior High School) in Makassar, South Sulawesi, Indonesia. The results obtained by the mean and ANOVA analysis using SPSS 17. Findings showed that the curriculum orientation of teachers with teaching experience over 15 years is earned highest and the level of teaching conception also involved high. The study also found that there were significant differences between the orientation of Physics teaching curriculum based on teaching experience, but not with academic qualifications; and there was significant difference between the level of Physics teaching conception based on teaching experience, but not with academic qualifications.KEY WORD: Model of curriculum, Physics, high school teacher, teaching experience, academic qualifications, and effectiveness of education.Â Â About the Authors: Husain ialah Pelajar Program Doktoral di Fakulti Pendidikan UTM (Universiti Teknologi Malaysia), Skudai, Johor, Malaysia; dan Prof. Madya Dr. Abdul Rahim Hamdan ialah Pensyarah Kanan di Fakulti Pendidikan UTM, Skudai, Johor Malaysia. Bagi urusan sebarang akademik, penulis boleh dihubungi dengan alamat emel: husdisma22@gmail.comHow to cite this article? Husain & Abdul Rahim Hamdan. (2014). âOrientasi Kurikulum dan Konsepsi Pengajaran Fizik Berkesan dalam Kurikulum Tingkat Satuan Pendidikanâ in SOSIOHUMANIKA: Jurnal Pendidikan Sains Sosial dan Kemanusiaan, Vol.7, No.1 [Mei], pp.79-88. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press owned by ASPENSI, UNHAS Makassar, and UNIPA Surabaya, ISSN 1979-0112. Chronicle of article: Accepted (March 25, 2014); Revised (April 30, 2014); and Published (May 20, 2014). Â  Â