Pentaksiran Berasaskan Sekolah: Satu Transformasi Pendidikan dalam Pembangunan Modal Insan di Malaysia - bin Seman, Ahmad Ali; binti Kimi, Warti (ATIKAN, 2014)
IKHTISAR: Pentaksiran pendidikan di Malaysia bertujuan mendapatkan maklumatÂ Â tentang prestasi murid bagi memperkembangkan sepenuhnya potensi setiap individu sebagai modal insan yang harmonis dan seimbang, selaras dengan hasrat Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Lebih dari itu, ia diharap mampu melahirkan murid yang lebih cemerlang dalam semua aspek, kerana pentaksirannya dilakukan daripada peringkat awal dan bukan sahaja terhad kepada bidang akademik, tetapi juga merangkumi sahsiah, sukan, dan ko-kurikulum. Dengan PBS (Petaksiran Berasaskan Sekolah), murid-murid dinilai secara adil dan saksama sebagai individu dalam masyarakat berdasarkan keupayaan, kebolehan, bakat, kemahiran, dan potensi diri tanpa dibandingkan dengan orang lain. Pihak sekolah mampu mendapatkan maklum balas yang lengkap dalam bentuk data kualitatif dan kuantitatif yang merangkumi segala aspek tentang diri seseorang murid itu bagi membolehkan pihak yang bertanggung jawab mengenali, memahami, menghargai, mengiktiraf, dan memuliakan anak didik sebagai insan yang berguna, penting, dan mempunyai potensi untuk menyumbang kepada pembangunan negara dan bangsa mengikut keupayaan dan kebolehan masing-masing. Pentaksiran yang berkualiti akan menghasilkan maklumat yang tepat dan menunjukkan keadaan sebenar tentang tahap pembelajaran murid. KATA KUNCI: Pentaksiran berasaskan sekolah, prestasi murid, transformasi pendidikan, pembangunan modal insan, proses pengajaran dan pembelajaran, serta penilaian holistik.ABSTRACT: âSchool-Based Assessment: A Transformation of Education in Human Capital Development in Malaysiaâ. Assessment of education in Malaysia is to gather information about student achievement to develop the full potential of every individual as a human capital that is harmonious and balanced, in line with the National Education Philosophy. More than that, it is hoped to produce students who excel in all aspects, because its assessment is carried out from an early stage and is not limited to academia, but also include personality, sports, and co-curricular activities. With SBA (School-Based Assessment), pupils are assessed fairly and equitably as individuals in a society based on abilities, talents, skills, and potentials without comparing his/her-self with others. The school was able to get a complete response in the form of qualitative and quantitative data that encompasses all aspects of a students self to enable the party responsible to recognize, understand, appreciate, recognize, and honor students as individuals useful, important, and have potential to contribute to national development and nation-state according to their capabilities and their abilities. The quality assessment will result in accurate information and show the actual situation on the level of student learning.KEY WORD: School-based assessment, student performance, transforming education, human capital development, teaching and learning process, and holistic assessment.Â Â About the Authors: Ahmad Ali bin Seman, Ph.D. ialah Pensyarah Kanan di Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan UKM (Universiti Kebangsaan Malaysia), Kampus UKM Bangi, Selangor Darul Ehsan, Malaysia; dan Warti binti Kimi ialah Pensyarah IPG (Institut Pendidikan Guru) Kampus Pendidikan Islam, Bangi, Selangor Darul Ehsan, Malaysia. Bagi urusan sebarang akademik, penulis boleh dihubungi dengan alamat emel: aliseman87@gmail.com dan kimiwarti@yahoo.co.ukHow to cite this article? Ali bin Seman, Ahmad & Warti binti Kimi. (2014). âPentaksiran Berasaskan Sekolah: Satu Transformasi Pendidikan dalam Pembangunan Modal Insan di Malaysiaâ in ATIKAN: Jurnal Kajian Pendidikan, Vol.4(2) December, pp.147-158. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press, FKIP UNSUR Cianjur, and FPOK UPI Bandung, ISSN 2088-1290.Chronicle of the article: Accepted (October 15, 2014); Revised (November 27, 2014); and Published (December 27, 2014).