Peranan Kepimpinan Transformasional Pengetua dalam Meningkatkan Prestasi Pengajaran Guru Sekolah Menengah di Wajo, Sulawesi Selatan, Indonesia - Ihzzah, Muzakkir Muhammad; binti Daud, Khadijah (ATIKAN, 2014)
IKHTISAR: Peranan pemimpin hari ini mentakrifkan satu era baru akauntabiliti dan keperluan untuk memenuhi kepelbagaian kepentingan daripada kakitangan. Kepimpinan pengetua dalam pembelajaran juga merupakan tindakan yang membawa kepada terciptanya kepuasan kerja Â dan mampu mendorong terjadinya peningkatan pengurusan dalaman sekolah, sehingga membolehkan terselenggaranya proses pengajaran yang optimum. Makalah ini bertujuan untuk mengenal pasti pengaruh kepimpinan transformasional pengetua terhadap prestasi pengajaran guru sekolah menengah di Wajo, Sulawesi Selatan, Indonesia. Kajian ini menggunakan kaedah tinjauan kuantitatif. Seramai 550 orang guru Sekolah Menengah Pertama (SMP) telah dipilih untuk memberikan maklum-balas mereka melalui soal selidik. Keputusan kajian mendapati bahawa kepimpinan transformasional pengetua dan prestasi pengajaran guru sekolah menengah di Wajo berada pada tahap sederhana. Selain itu, kepimpinan transformasional pengetua berpengaruh positif dan signifikan terhadap prestasi pengajaran guru sekolah menengah di Wajo, Sulawesi Selatan, Indonesia. Justeru itu, kajian ini menyumbangkan gagasan dan arah tuju kepada pengetua dan pelbagai fihak bahawa bagi meningkatkan prestasi pengajaran guru sekolah menengah, pengetua mesti mengamalkan gaya kepimpinan transformasional.KATA KUNCI: Kepimpinan transformasional pengetua, prestasi pengajaran, guru sekolah menengah, akauntabiliti, dan proses pengajaran yang optimum. ABSTRACT: âThe Role of Principalâs Transformational Leadership in Improving the Teachersâ Teaching Performance at Secondary School in Wajo, South Sulawesi, Indonesiaâ. The role of leaders today defines a new era of accountability and the need to meet the diverse interests of employees. The leadership of principals in learning is also an action that led to the creation of job satisfaction and could encourage an increase in the internal management of the school to enable the implementation of the teaching process optimization. This paper aims to identify the impact of transformational leadership of principals with teaching performance of Secondary School teachers in Wajo, South Sulawesi, Indonesia. This study uses quantitative survey approach. Five hundred and fifty of Secondary School teachers were selected to provide their feed-back through questionnaires. The findings indicate that transformational leadership of principals and teaching performance of Secondary School teachers in Wajo at a moderate level. In addition, transformational leadership of principals provide positive and significant impact on teaching performance of Secondary School teachers in Wajo, South Sulawesi, Indonesia. Therefore, this study contributes ideas and direction to principals and various parties that to enhance teaching performance of Secondary School teachers, principals must adopt transformational leadership style.KEY WORD: Transformational leadership of principals, teaching performance, secondary school teachers, accountability, and teaching process optimization.Â Â About the Authors: Muzakkir Muhammad Ihzzah ialah Pelajar Program Doktoral di Fakulti Pendidikan UTM (Universiti Teknologi Malaysia), Skudai, Johor, Malaysia; dan Dr. Khadijah binti Daud ialah Pensyarah Kanan di Fakulti Pendidikan UTM, Skudai, Johor, Malaysia. Bagi urusan sebarang akademik, penulis boleh dihubungi dengan alamat emel: muzakkirihzzah@gmail.com dan p-khadijah@utm.myHow to cite this article? Muhammad Ihzzah, Muzakkir & Khadijah binti Daud. (2014). âPeranan Kepimpinan Transformasional Pengetua dalam Meningkatkan Prestasi Pengajaran Guru Sekolah Menengah di Wajo, Sulawesi Selatan, Indonesiaâ in ATIKAN: Jurnal Kajian Pendidikan, Vol. 4(2) December, pp.207-226. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press, FKIP UNSUR Cianjur, and FPOK UPI Bandung, ISSN 2088-1290.Chronicle of the article: Accepted (November 21, 2014); Revised (December 10, 2014); and Published (December 27, 2014).