The Use of Explosives in Sabah Fishing Industry from the History and Malaysian Legal Perspective - Ali, Ismail (SOSIOHUMANIKA, 2008)
ABSTRAK: Makalah ini bertujuan untuk membincangkan penyalahgunaan bahan letupan, atau lebih dikenali sebagai âbom ikanâ, dalam industri perikanan di Sabah dari perspektif sejarah dan penguatkuasaan perundangan perikanan di Malaysia. Walau bagaimanapun, pengajian mengenai industri perikanan di Sabah telah wujud selepas Perang Dunia II hingga Malaysia memperolehi kemerdekaan. Ianya semakin berkembang di Sabah pada tahun 1970-an sehingga sekarang. Masalahnya adalah walaupun teknologi ini terbukti mampu mendaratkan hasil tangkapan ikan dengan berkesan, namun kaedah ini diharamkan penggunaannya oleh kerajaan Malaysia di bawah Akta Perikanan 1985 (Akta 317), kerana telah mengundang pelbagai kemusnahan kepada ekosistem marin dan mengancam industri perikanan di Sabah. SungguhpunÂ  pelbagai tindakan penguatkuasaan dan perundangan telah dilaksanakan oleh pihak berwajib, namun penggunaan bahan letupan ini untuk menangkap ikan oleh nelayan berbangsa Filipina di kawasan perairan Sabah, yang berkongsi dengan bisnismen tempatan, Â nampaknya Â sukar dibendung sepenuhnya. Berbagai dasar dan cadangan daripada kerajaan Malaysia cuba diamalkan untuk mengedepani masalah ini dari dahulu sehingga sekarang.Kata-kata kunci: industri perikanan, penggunaan dan penyalahgunaan bahan letupan, dan penguatkuasaan undang-undang perikanan di Sabah, Malaysia.About the Author: Dr. Ismail Ali is a Lecturer at the School of Social Sciences UMS (Universiti Malaysia Sabah).Â  He was born in Keningau, Sabah, on March 4th, 1969. He has obtained his Bachelor of Arts (1991) majoring in South East Asia Studies; and Masters of Arts (1999) majoring in Maritime Studies, both from UM (Universiti Malaya) in Kuala Lumpur. He has completed his Doctorate of Philosophy (2004) majoring in History of the Maritime Economy from UMS. Amongst his areas of interest are the history, issues of borders and maritime culture in Borneo fishery technology, small fishery industry, labor economy, impacts of fishery activities towards marine and tourism ecosystems, and others. He has published a couple of books entitled: Penyalahgunaan Bahan Letupan dalam Industri Perikanan di Sabah (Kota Kinabalu: Penerbit UMS, 2006); and Pembangunan Industri Hiliran Berasaskan Perikanan di Sabah (Kota Kinabalu: Penerbit UMS, 2007). His other forthcoming publications are: Sejarah dan Budaya Perlanunan di Kepulauan Borneo; Penglibatan dan Sumbangan Kanak-kanak dalam Ekonomi Perikanan; and Siri Penyelidikan Maritim di Sabah which are due to be published by the publisher of UMS and the publisher of UM in 2008. For academic purposes, he can be reached at: ismailrc@ums.edu.myÂ How to cite this article? Ali, Ismail. (2008). âThe Use of Explosives in Sabah Fishing Industry from the History and Malaysian Legal Perspectiveâ in SOSIOHUMANIKA: Jurnal Pendidikan Sains Sosial dan Kemanusiaan, Vol.1, No.1 [Mei]. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press, UPI Bandung, and UMS Kota Kinabalu, Malaysia, ISSN 1979-0112, pp.1-12.Chronicle of the article: Accepted (March 7, 2008); Revised (April 17, 2008); and Published (May 20, 2008).