Kaedah Pembangunan Akhlak Remaja Menurut Imam al-Ghazali: Aplikasinya dalam Program Tarbiah Sekolah-sekolah Menengah Aliran Agama Berasrama di Negeri Kedah, Malaysia - Abd Hamid, Khairani binti Zakariya @ (ATIKAN, 2012)
IKHTISAR: Kertas ini membincangkan kaedah pembangunan akhlak remaja menurut seorang tokoh ilmuwan Islam, iaitu Imam al-Ghazali. Kertas ini turut menyingkap siapakah tokoh terulung ini dan sejauh manakah kaedah pembangunan akhlak yang diperkenalkannya dalam kitab masyhur, âIhyaâ Ulum al-Dinâ, diaplikasikan dalam program tarbiah di sekolah-sekolah menengah aliran agama berasrama di Negeri Kedah, Malaysia. Kajian dijalankan dengan menggunakan borang soal selidik yang diedarkan kepada 11 orang wakil guru dan 602 orang pelajar remaja dari 11 buah sekolah di Negeri Kedah. Dapatan kajian menunjukkan bahawa kaedah pembangunan akhlak yang dicetuskan oleh Imam al-Ghazali memang diguna-pakai dan diamalkan oleh para pendidik dalam program tarbiah sekolah agama di Negeri Kedah dengan skor min keseluruhan sebanyak 4.21, iaitu pada tahap yang tinggi.KATA KUNCI: Imam al-Ghazali, pembangunan akhlak, remaja, kitab âIhyaâ Ulum al-Dinâ, dan program tarbiah. ABSTRACT: This paperÂ discusses the methods of moral developmentÂ of teenagers according toÂ a prominent Islamic scholar, Imam al-Ghazali. This paper also reveals who is this great scholar and what are theÂ methods ofÂ moral developmentÂ that was introducedÂ in his famous book, âIhyaÂ UlumÂ al-Dinâ. This paper also ensures which methods areÂ applied to overreach programsÂ in residential schools of religious in the State of Kedah, Malaysia. The study was conducted by usingÂ questionnairesÂ thatÂ were distributed toÂ 11Â teachers andÂ 602 studentsÂ fromÂ 11 schools in the State of Kedah. The results showed that theÂ method of moral development triggered by Imam al-Ghazali was adopted and practiced by teachers in theÂ overreach programsÂ with an overallÂ mean scoreÂ ofÂ 4.21,Â which is at a high level.KEY WORD: ImamÂ al-Ghazali,Â moralÂ development, teenager,Â âIhyaÂ UlumÂ al Dinâ,Â and overreach program.About the Author: Khairani binti Zakariya @ Abd Hamid ialah Calon Ijazah Tinggi Tamadun Islam, Bahagian Falsafah dan Tamadun, Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan USM (Universiti Sains Malaysia), 11800 Minden, Pulau Pinang, Malaysia. E-mail: khairani3@gmail.comHow to cite this article? Abd Hamid, Khairani binti Zakariya @. (2012). âKaedah Pembangunan Akhlak Remaja Menurut Imam al-Ghazali: Aplikasinya dalam Program Tarbiah Sekolah-sekolah Menengah Aliran Agama Berasrama di Negeri Kedah, Malaysiaâ in ATIKAN: Jurnal Kajian Pendidikan, Vol.2(1) Juni, pp.79-94. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press owned by ASPENSI in Bandung and FKIP UNSUR in Cianjur, West Java, ISSN 2088-1290.Chronicle of the article: Accepted (April 8, 2012); Revised (May 10, 2012); and Published (June 15, 2012).