Senario Pembangunan Modal Insan dalam Pendidikan Tinggi di Malaysia - Abiddin, Norhasni Zainal (ATIKAN, 2014)
IKHTISAR: Pelaburan dalam pendidikan tinggi dan pembangunan modal insan di Malaysia sangat kritikal dalam menzahirkan masyarakat yang memiliki akal budi luhur, berfikiran terbuka, berpandangan jauh, dan mempunyai daya âpasaran kerjaâ yang tinggi. Pembangunan modal insan, dengan demikian, merupakan agenda utama negara Malaysia, memandangkan pembangunan sesebuah negara adalah berdasarkan pembangunan manusia itu sendiri. Ianya juga tidak terkecuali dalam aspek pendidikan tinggi, kerana peranan pendidikan tinggi dalam konteks pembinaan manusia melibatkan tiga perkara asas, iaitu: (1) Pengukuhan jatidiri sosial yang melibatkan konteks hubungan dengan Pencipta, manusia lain, dan alam sekeliling; (2) Pengisian ilmu dan falsafah hidup; serta (3) Latihan pengkhususan dan kepakaran. Justeru, artikel ini mengupas tentang kepentingan pendidikan dalam pembangunan negara dan senario pembangunan modal insan di IPT (Institusi Pengajian Tinggi) di Malaysia. Antara lain artikel ini mengupas konsep modal insan, pandangan ahli ekonomi tradisional dan moden terhadap pembangunan modal insan, peranan pentadbiran di IPT, dan peruntukan belanjawan negara terhadap modal insan. Aspek-aspek ini dihuraikan dalam artikel dengan tujuan untuk melihat secara menyeluruh senario pembangunan modal insan dalam pembangunan negara. Â KATA KUNCI: Pembangunan modal insan, institusi pengajian tinggi, pembangunan sumber manusia, pendidikan, pengurusan, dan pentadbiran.ABSTRACT: âThe Scenario of Human Capital Development in Higher Education in Malaysiaâ. Investment in higher education and human capital development in Malaysia is very critical in producing the society that has had a noble common sense, open-minded, foresight, and the high "employability". Development of human capital, however, is the national main agenda in Malaysia as a countryâs development is based on human development itself. It is no exception for higher education, due to the role of higher education in the context of human development involves three basic elements, namely: (1) Strengthening of social identity that involves the context of a relationship with the Creator, other people, and the environment; (2) Filling the knowledge and philosophy of life; and (3) Specialized training and expertise. Therefore, this article examined the importance of education in national development and human capital development scenario in higher education institutions in Malaysia. This article also highlighted the concept of human capital, the view of traditional and modern economists on human capital development, the administrative role in higher education institutions, and the budget allocation for human capital. These aspects are described in this article in order to look at the overall scenario of the human capital development in the country.KEY WORD: Human capital development, institution of higher education, human resource development, education, management, and administration.About the Author: Prof. Madya Dr. Norhasni Zainal Abiddin ialah Pensyarah di Jabatan Pemajuan Profesional dan Pendidikan Lanjutan, Fakulti Pengajian Pendidikan UPM (Universiti Putra Malaysia), Serdang, Selangor Darul Ehsan, Malaysia. Bagi urusan sebarang akademik dan penyelidikan, penulis dapat dihubungi terus dengan alamat emel: nonie@putra.upm.edu.myHow to cite this article? Zainal Abiddin, Norhasni. (2014). âSenario Pembangunan Modal Insan dalam Pendidikan Tinggi di Malaysiaâ in ATIKAN: Jurnal Kajian Pendidikan, Vol. 4(1) June, pp.95-104. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press and UNSUR Cianjur, ISSN 2088-1290. Chronicle of the article: Accepted (December 4, 2013); Revised (March 17, 2014); and Published (June 29, 2014).