Pengaruh Persepsi dalam Pencapaian Peniaga Cina di Negara Brunei Darussalam - Malai Yusof, Malai Yunus (SUSURGALUR, 2015)
IKHTISAR: Kejayaan peniaga Cina dalam bidang perniagaan bukanlah sesuatu perkara yang baru di merata negara. Kajian ini akan melihat mengenai persepsi orang Cina di Negara Brunei Darussalam terhadap perniagaan, serta sejauhmana persepsi akan mempengaruhi penglibatan serta pencapaian mereka dalam aktiviti niaga. Seramai sebelas orang peniaga Cina, dari pelbagai latar belakang dialek dan kepercayaan, telah dipilih sebagai informan dalam kajian ini. Oleh kerana kajian mengenai persepsi itu bersifat abstrak, maka kaedah temubual mendalam telah digunakan sebagai kaedah utama dalam merungkai beberapa persoalan mengenai persepsi serta nilai budaya bersama para informan. Kajian ini telah berhasil membuktikan bahawa terdapatnya persepsi yang sangat positif di kalangan para informan terhadap wang dan perniagaan. Manakala persepsi positif ini juga turut dikongsi oleh keseluruhan orang Cina di Negara Brunei Darussalam. Persepsi ini telah dipengaruhi oleh nilai-nilai budaya, di samping faktor struktural, termasuk kedudukan sosio-politik serta sosio-ekonomi yang turut menjadi faktor tekanan (push factor) dalam melahirkan masyarakat peniaga, yang sejumlah besarnya telah berjaya dalam aktiviti perniagaan mereka, sama ada di Negara Brunei Darussalam mahupun di seluruh dunia.KATA KUNCI: Pengaruh persepsi, orang Cina di Brunei Darussalam, pencapaian niaga, nilai-nilai budaya, serta faktor sosial, politik, dan ekonomi.Â  ABSTRACT: âThe Influence of Perceptions in the Achievement of Chinese Traders in Brunei Darussalamâ. The success of Chinese traders in business is not a new thing in many countries. This study will examine the perceptions of the Chinese in Brunei Darussalam to the business, as well as the perception would affect their participation and achievement in business activities. A total of eleven Chinese business people, from different backgrounds of dialect and beliefs, have been selected as informants in this study. Due to the study of perception is abstract, then, depth interview method was used as the main method of unlocking some questions about perceptions and cultural values with the informants. This study has proved that there is a very positive perception among the informants on the money and business. Meanwhile, positive perception is also shared by the whole Chinese people in Brunei Darussalam. This perception has been influenced by cultural values, in addition to structural factors, including the socio-political and socio-economic factors that have contributed to the pressure (push factor) in producing the business community, the number of which has been successful in their business activities, whether in Brunei Darussalam and around the globe.KEY WORD: Perception influence, Chinese in Brunei Darussalam, business achievement, cultural values, and social, political, and economic factors.Â About the Author: Dr. Malai Yunus Malai Yusof ialah Pensyarah Kanan di Akademi Pengajian Brunei UBD (Universiti Brunei Darussalam), Jalan Tunku Link, Gadong, Bandar Seri Begawan, Negara Brunei Darussalam. Bagi urusan sebarang akademik, alamat emel yang boleh dihubungi secara terus adalah di: yunusigs@gmail.comHow to cite this article? Malai Yusof, Malai Yunus. (2015). âPengaruh Persepsi dalam Pencapaian Peniaga Cina di Negara Brunei Darussalamâ in SUSURGALUR: Jurnal Kajian Sejarah & Pendidikan Sejarah, Vol.2(2), Maret, pp.113-128. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press and UBD Bandar Seri Begawan, Brunei Darussalam, ISSN 2302-5808. Â Chronicle of the article: Accepted (January 5, 2015); Revised (February 15, 2015); and Published (March 24, 2015).