Deskripsi Struktur Frasa Adverba dalam Bahasa Melayu Berdasarkan Teks Sejarah Melayu - Mosin, Musirin bin (SUSURGALUR, 2015)
IKHTISAR: Penelitian ini berfokus pada analisis dokumen sastera âSejarah Melayuâ dan pemerolehan data perpustakaan berkaitan struktur frasa adverba menggunakan teori sistemik-fungsional. Matlamat penelitian ialah mengenalpasti struktur frasa adverba dalam ayat. Dengan menggunakan bentuk kata selapis dan berlapis ini, data korpus berupa ayat lengkap diperolehi melalui penjanaan korpus di Pangkalan Data Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, Malaysia. Daripada analisis dokumen, didapati wujud struktur frasa adverba pada adjung pangkal, adjung tengah, dan adjung hujung ayat, yakni bercanggah dengan kedudukan frasa adverba yang diarah-tunjuk pada adjung hujung ayat. Dapatan kajian menunjukan 2,338 ayat sahaja yang benar-benar memperlihatkan kewujudan frasa adverba dalam struktur ayat teks âSejarah Melayuâ. Daripada jumlah tersebut, frasa adverba yang terletak pada adjung pangkal ialah 273 frasa (11.67%); manakala 1,881 frasa adverba (84.81%) berada pada kedudukan tengah ayat; dan adjung hujung hanya 184 frasa (7.86%). Dengan paparan data ini diharap wujud keseragaman penerimaan tentang posisi frasa adverba dalam struktur ayat bahasa Melayu.KATA KUNCI: Struktur Frasa Adverba; Ayat-ayat; Sejarah Melayu; Adjung Pangkal; Adjung Tengah; Adjung Hujung.Â ABSTRACT: âStructure Description on Adverbial Phrases in Malay Language Based on the Text of the Malay Annalsâ. The research focuses on the literature analysis of âMalay Annalsâ and documents related to the acquisition of library data structure adverb phrases using systemic-functional theory. The goal of the research is to identify the structure of the sentence adverb phrase. By using layer and laminated form, the corpus data in the form of complete sentences obtained by raising the corpus in Database of Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, Malaysia. From the analysis of documents, adverb phrase structure is found to exist on the adjunct base, middle, and an adjunct end of a sentence, that is in conflict with the position of the adverbial phrase that instructions are directed at the end of a sentence adjunct. The findings show that only 2,338 verses that really showed the existence of adverb phrase in sentence structure of Malay Annalsâ text. Of these, adverb phrase which is located at the base of the adjunct phrase is 273 (11.67%); while the adverb phrase 1,881 (84.81%) were in the center position at the end of verse; and adjunct phrase only 184 (7.86%). With this data exposure is expected to have uniformity of acceptance of the position of the adverbial phrase in the sentence structure of the Malay language.KEY WORD: Structure of Adverb Phrase; Sentences; Malay Annals; Adjunct Base; Adjunct Middle; Adjunct End.Â About the Author: Dr. Musirin bin Mosin ialah Pensyarah di Fakulti Psikologi dan Pendidikan UMS (Universiti Malaysia Sabah), Jalan UMS, 88400 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia. Bagi urusan sebarang akademik, penulis boleh dihubungi secara terus melalui emel di: m_musirin@yahoo.comHow to cite this article? Mosin, Musirin bin. (2015). âDeskripsi Struktur Frasa Adverba dalam Bahasa Melayu Berdasarkan Teks Sejarah Melayuâ in SUSURGALUR: Jurnal Kajian Sejarah & Pendidikan Sejarah, Vol.3(2), September, pp.229-246. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press and UBD Bandar Seri Begawan, Brunei Darussalam, ISSN 2302-5808.Chronicle of the article: Accepted (March 6, 2015); Revised (June 25, 2015); and Published (September 30, 2015).