Penerbitan-penerbitan Majalah Wanita di Malaysia Dekad 1980-an - Adnan, Hamedi Mohd (SUSURGALUR, 2014)
IKHTISAR: Sekitar tahun 1980-an adalah dekad pembangunan bagi majalah wanita Melayu. Sejak majalah moden wanita Melayu pertama, âWanitaâ, yang diterbitkan pada tahun 1969, tidak kurang daripada sepuluh majalah wanita lain yang diterbitkan untuk memenuhi pembaca Melayu di Malaysia. Orientasi kandungan dalam majalah ini telah berubah dengan pesat, daripada bahan bacaan ringan untuk berkhidmat sebagai wanita suri-rumah kepada panduan berkhidmat bagi wanita kerjaya sebagai pembacanya. Oleh itu, peningkatan jumlah jenis majalah berkenaan merupakan manifestasi daripada pembangunan wanita Melayu dalam kehidupan seharian mereka. Walaupun tahun 1970-an adalah dekad pembangunan moden awal bagi wanita dalam mendapat pendidikan, tahun 1980-an masih lagi tempoh peralihan dimana wanita mula mengisi semua jawatan strategik dalam pasaran kerja tradisional yang berkaitan dengan lelaki. Ia hanya pada tahun 1990-an, dimana kehadiran mereka dirasai dalam hampir semua bidang kerjaya. Perkembangan ini diwakili dalam majalah wanita yang diterbitkan sepanjang dekad. Artikel ini akan memberi tumpuan kepada pembangunan majalah wanita Melayu pada dekad 1980-an, terutamanya trend dan sejarah beberapa majalah dominan.KATA KUNCI: Majalah wanita, wanita Melayu moden, editorial, wanita suri-rumah, wanita kerjaya, dan pembangunan moden.ABSTRACT: âThe Publications of Women Magazine in Malaysia in 1980sâ. About 1980âs is the decade of development for women Malay magazine. Since the first modern Malay women magazine, Wanita, published in 1969, not less than ten other women magazines published to cater Malay readership in Malaysia. The orientation in content of these magazines has change rapidly, from as to serve the light reading materials to house-hold women to serve as the guide to the career of its readers. As such, the increasing number of these types of magazines has itself a manifestation of the development of Malay women in their daily life. While 1970âs is the decade of early modern development for women in gaining education, 1980âs is still a period of transition whereby women started to fill all strategic posts in job market traditionally related to men. It is only in 1990âs where their presence is felt in almost all areas of the careers. This development is represented in the women magazines published throughout the decades. This article will focus on the development of women Malay magazines in the decade of 1980âs, especially the trend and the history of several dominant magazines.KEY WORD: Women magazines, modern Malay women, editorial, house-hold women, career women, and modern development.About the Author: Prof. Madya Dr. Hamedi Mohd Adnan ialah Pensyarah Kanan di Jabatan Pengajian Media UM (Universiti Malaya), 50603 Kuala Lumpur, Malaysia. Bagi urusan sebarang akademik, penulis boleh dihubungi dengan nombor talifon: +6013-3622010 dan alamat email: hamedi@um.edu.myHow to cite this article? Mohd Adnan, Hamedi. (2014). âPenerbitan-penerbitan Majalah Wanita di Malaysia Dekad 1980-anâ in SUSURGALUR: Jurnal Kajian Sejarah & Pendidikan Sejarah, Vol.2(2), September, pp.141-154. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press and UBD Bandar Seri Begawan, Brunei Darussalam, ISSN 2302-5808.Â Chronicle of the article: Accepted (April 29, 2014); Revised (June 29, 2014); and Published (September 24, 2014).