Peranan USIA dalam Pendidikan, Dakwah, dan Politik di Sabah, Malaysia, 1969 â 1976 - Aziz, Hamdan (SUSURGALUR, 2013)
IKHTISAR: Penubuhan USIA (United Sabah Islamic Association atau Pertubuhan Islam Seluruh Sabah) pada tahun 1969 telah memberikan impak yang besar terhadap umat Islam Sabah, terutama dalam bidang pendidikan serta dakwah. Situasi ini sangat bertepatan kerana kekuasaan Sabah di bawah kepimpinan Tun Mustapha bin Datu Harun selaku Ketua Menteri Sabah. Gerak kerja USIA boleh dirumuskan kepada konsep 3P, iaitu Pendidikan, Pengislaman, dan Pembangunan. Kemuncak kepada kejayaan USIA apabila Donald Stephens (Tun Fuad Stephens) dan keluarganya memeluk Islam pada tahun 1971. Gerakan peng-Islaman yang dilakukan USIA berjaya meningkatkan populasi penduduk Islam di Sabah sehingga 60 peratus pada pertengahan 1970-an. Tindakan USIA ini tentunya mendapat bantahan keras daripada kumpulan bukan Islam. Usaha bukan Islam, bersama mereka yang kecewa dalam USNO (United Sabah National Organization), akhirnya berjaya mengubah landskap politik Sabah pada tahun 1976. Dalam Pilihan Raya DUN (Dewan Undangan Negeri) Sabah pada tahun 1976, USNO tersungkur dengan tewas mengejut kepada BERJAYA (Parti Bersatu Rakyat Jelata Sabah) di persada politik Sabah, sekali gus menghentikan cengkaman USNO terhadap USIA.KATA KUNCI: Pendidikan, pertubuhan USIA, parti USNO, peng-Islaman, pembangunan, parti BERJAYA, dan masyarakat Sabah.ABSTRACT: This paper entitled âThe Role of USIA in Education, Preaching, and Politics in Sabah, Malaysia, 1969 â 1976â. The USIA (United Sabah Islamic Association), established in 1969, has made a tremendous impact on Muslims in Sabah, especially in education and propagation. This situation is suitable because the power under the leadership of Sabah, Tun Mustapha bin Datu Harun as the Chief Minister of Sabah. USIA can be formulated within the framework of the concept of 3P, namely: Education (Pendidikan), Islamization (Peng-Islaman), and Development (Pembangunan). The highlight of the success of the USIA when Donald Stephens (Tun Fuad Stephens) and his family converted to Islam in 1971. Islamization movement done successfully by USIA has increased the Sabah Islamic population up to 60 per cent in the mid-1970s. This course of USIA action has been protested by non-Muslim groups. Non-Muslims efforts among those, who disappointed in the USNO (United Sabah National Organization), finally succeeded in changing the political landscape of Sabah in 1976. In the State Assembly Elections (Legislative Assembly) Sabah in 1976, USNO defeated surprisingly to BERJAYA (United Sabah Peoples Party) in Sabah political arena; thus, it was stopping the USNO grip on USIA.KEY WORD: Education, USIA organization, USNO party, Islamization, development, BERJAYA party, and communities in Sabah.About the Author: Dr. Hamdan Aziz ialah Pensyarah Kanan di Jabatan Pengajian Kenegaraan dan Ketamadunan, Fakulti Pembangunan Sosial UMT (Universiti Malaysia Terengganu), 21030 Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman, Malaysia. Alamat emel: hamdan.aziz@umt.edu.my atau naqiudin@yahoo.comHow to cite this article? Aziz, Hamdan. (2013). âPeranan USIA dalam Pendidikan, Dakwah, dan Politik di Sabah, Malaysia, 1969 â 1976â in SUSURGALUR: Jurnal Kajian Sejarah & Pendidikan Sejarah, Vol.1(2), September, pp.167-178. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press and UBD Bandar Seri Begawan, Brunei Darussalam, ISSN 2302-5808. Chronicle of the article: Accepted (May 28, 2013); Revised (July 3, 2013); and Published (September 30, 2013).