Faktor Berlakunya Pelacuran Berdasarkan Laporan MAIK - Hasan, Haryati (SIPATAHOENAN, 2015)
INTISARI: Di Kelantan, Malaysia, kegiatan pelacuran telah dapat dikesan sejak suku pertama abad ke-19. Sehingga menjelang Perang Dunia II (1939-1945), kegiatan tersebut gagal dibasmi sepenuhnya, walaupun pelbagai usaha telah dilakukan oleh pihak MAIK (Majlis Agama Islam dan Istiadat Melayu Kelantan). Artikel ini menganalisis gejala pelacuran dalam kalangan wanita Melayu Kelantan dari tahun 1916 sehingga tahun 1941, yang berdasarkan laporan MAIK. Wanita yang terlibat dalam pelacuran pada waktu itu terdiri daripada mereka yang pernah berkahwin, mereka mendapat pendidikan yang tidak sempurna, jahil dalam bidang agama, kemiskinan, keinginan untuk bersuami lagi, dan penipuan. Tujuan dalam melaksanakan kajian ini adalah untuk mengumpul dan menilai maklumat tentang perceraian dalam masyarakat Melayu Kelantan, khususnya di Kota Bharu, Malaysia. Perkara ini belum pernah berlaku sebelum ini, khasnya pada zaman sebelum Perang Dunia Kedua (1939-1945). Menurut catatan MAIK, ramai wanita yang berkahwin muda, yang akhirnya berhujung pada perceraian mereka. Jawatankuasa itu juga menyatakan bahawa kebanyakan wanita menjadi pelacur, apabila mereka telah diceraikan oleh suami mereka. Ia mendedahkan bahawa bukan sahaja mereka beraksi untuk mencari nafkah supaya boleh menyokong anak-anak mereka, tetapi mereka tidak dapat dengan mudah mencari pekerjaan kerana mereka kurang pendidikan. Rekod MAIK membuktikan bahawa sejak ditubuhkan pada tahun 1915, MAIK telah membuat cubaan serius untuk menghapuskan pelacuran yang melibatkan sebahagian kecil wanita di Kelantan pada masa itu. KATA KUNCI: Perceraian; Pelacuran; Pendidikan Tidak Sempurna; Jahil dalam Bidang Agama; Kemiskinan.Â ABSTRACT: âInfluencing Factors towards the Malay Prostitution Based on the Records of MAIKâ. In Kelantan, Malaysia, prostitution has been detected since the first quarter of the 19th century. Until the World War II (1939-1945), these activities failed to fully eradicated, despite various attempts have been made by the MAIK (Majlis Agama Islam dan Istiadat Melayu Kelantan or Kelantan Council for Islamic Religion and Malay Custom). This article analyses the phenomenon of prostitution among Malay women in Kelantan from 1916 to 1941 based on the records of the MAIK. It is discovered that many of the women involved were widows and that lack of proper religious and education, poverty, the urge to remarry, and deception were among the factors which led the women into prostitution. The aim in undertaking this study was to collect and assess information about divorce in a Kelantanese Malay community, particularly in Kota Bharu, Malaysia. This has not been done before, especially on the period before the Second World War (1939-1945). According to the MAIK records, many women who married young ended up divorcing their spouses. The committee also stated that most women became prostitutes, when they were divorced by their husbands. It revealed that not only did they have to earn a living to support their children, but they could not easily find jobs because of their lack of education. The MAIK records prove that since its inception in 1915, the MAIK had made serious attempts to eliminate prostitution involving a small section of women in Kelantan during the time.KEY WORD: Divorce; Prostitution; Education Imperfect; Ignorant in Religion; Poverty.About the Author: Dr. Haryati Hasan ialah Pensyarah Kanan di Fakulti Sains Kemanusiaan UPSI (Universiti Pendidikan Sultan Idris), 35900 Tanjung Malim, Perak Darul Ridzuan, Malaysia. Bagi urusan sebarang akademik, penulis boleh dihubungi via emel di: haryatie@fsk.upsi.edu.myHow to cite this article? Hasan, Haryati. (2015). âFaktor Berlakunya Pelacuran Berdasarkan Laporan MAIKâ in SIPATAHOENAN: South-East Asian Journal for Youth, Sports & Health Education, Vol.1(2) October, pp.189-198. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press, APAKSI Bandung, and KEMENPORA RI Jakarta, ISSN 2407-7348.Chronicle of the article: Accepted (June 15, 2015); Revised (August 17, 2015); and Published (October 28, 2015).