Antara Buluh dan Bubur: Integrasi Melayu Minoriti dan Cina Majoriti di Singapura dalam Domain Peribadi, Keluarga, Pekerjaan, Sosial, dan Politik - Abdullah, Kamsiah (SIPATAHOENAN, 2015)
INTISARI: Artikel ini membentangkan suatu kajian awal mengenai isu integrasi di antara dua kaum yang terbesar di Singapura, iaitu kaum Cina yang merupakan kaum majoriti dan dominan serta kaum Melayu, kaum asal di rantau ini, yang merupakan kaum minoriti di Singapura. Para sampel kajian ini terdiri dari 88 orang mahasiswa Cina dan Melayu yang belajar di sebuah universiti terkenal. Mereka memberi sambutan kepada satu set soal-selidik berstruktur dan terbuka yang ditubuhkan oleh pengkaji, khusus untuk menarik sambut- jawapan yang bersesuaian dengan tajuk. Data yang menarik dan terpendam telah dapat digali. Respons terhadap soal-selidik telah digunakan sebagai indikator petunjuk bagi darjah integrasi yang tercapai. Berdasarkan analisis data-data empiris tersebut, yang dikumpulkan didalam domain-domain lazim seperti sekitaran peribadi, keluarga, tempat kerja, serta perhubungan sosial dan politik, dapat dilihat sama ada integrasi telahpun berhasil. Konsep âbuluhâ, bukan âmosaikâ, telah dikemukakan untuk menerangkan jenis integrasi yang diingini oleh kedua-dua masyarakat tersebut.KATA KUNCI: Melayu, integrasi, konsep âbuluhâ, minoriti, majoriti, Singapura, ranah keluarga, pekerjaan, sosial, dan politik.ABSTRACT: âBetween Bamboo and Porridge: Integration of Malay Minority and Chinese Majority in Singapore in the Personal, Family, Workplace, Social, and Political Domainsâ. This paper brings to light a preliminary study on the issue of racial integration between two major ethnic groups in Singapore â the Chinese who are the largest and the dominant community and the Malays who are native to the region and the largest minority. The sample in this study consists of 88 Chinese and Malay undergraduates in a reputable university, who responded to a structured and open-ended questionnaire designed by the author to specifically elicit appropriate responses on the topic. Interesting and revealing data was obtained. Following analyses of the empirical data collected on familiar domains, such as the personal, family, workplace, social, and political spheres; the degree of integration as indicated by responses to the questionnaire was used as indicators of whether integration of the two communities had taken place. The concept of âbambooâ, instead of âmosaicâ, was advanced to describe the type of integration desired for the two communities.KEY WORD: Malays, integration, concept of âbambooâ, minority, majority, Singapore, family domain, workplace, social, and politics.About the Author: Prof. Madya Dr. Hajah Kamsiah binte Haji Abdullah ialah Pensyarah di Jabatan Malay Linguistics, Literature and Arts FASS UBD (Faculty of Arts and Social Sciences, University of Brunei Darussalam), Jalan Tungku Link, Gadong, Brunei Darussalam, BE 1410. Bagi urusan sebarang akademik, penulis boleh dihubungi dengan alamat emel:Â kamsiah.abdullah@ubd.edu.bnHow to cite this article? Abdullah, Kamsiah. (2015). âAntara Buluh dan Bubur: Integrasi Melayu Minoriti dan Cina Majoriti di Singapura dalam Domain Peribadi, Keluarga, Pekerjaan, Sosial, dan Politikâ in SIPATAHOENAN: South-East Asian Journal for Youth, Sports & Health Education, Vol.1(1) April, pp.69-84. Bandung, Indonesia: Minda Masagi Press, APAKSI Bandung, and KEMENPORA RI Jakarta, ISSN 2407-7348.Â Chronicle of the article: Accepted (December 14, 2014); Revised (February 15, 2015); and Published (April 21, 2015).