Bacaan Intertekstual terhadap Sumber Al-Israâiliyyat dalam Tafsir Nur al-Ihsan - Yusuff, Mohd Sholeh bin Sheh (INSANCITA, 2018)
ABSTRAKSI: âTafsir Nur al-Ihsanâ merupakan tafsir kedua selepas âTarjuman al-Mustafidâ, yang ditulis dalam bahasa Melayu pada abad ke-19 Masihi oleh Syeikh Muhammad Saâid Umar. Objektif utama kajian ini dilakukan adalah untuk mengesan dan memperlihatkan pengaruh sumber teks luar yang terdapat di dalam teks âTafsir Nur al-Ihsanâ mengenai sumber âAl-Israâiliyyatâ. Proses menganalisis âTafsir Nur al-Ihsanâ akan menggunakan kaedah bacaan intertekstual yang diasaskan oleh Mikhail Mikhaelovic Bakhtin (1981), serta dikembangkan huraian dan penganalisaannya oleh Julia Krestiva (1980). Dari sudut kaedah penyelidikan, kajian ini berbentuk kajian kepustakaan dan juga lapangan yang menggunakan pendekatan subjektif bagi melihat data secara deskriptif dan kualitatif. Hasil kajian mendapati bahawa terdapat tujuh buah karya yang telah mempengaruhi intipati teks âAl-Israâiliyyatâ, iaitu: âTafsir al-Jalalynâ karya Jalal al-Din al-Suyuti & Jalal al-Din al-Mahalli (1337/1919); âTafsir al-Jamalâ karya Sulayman bin âUmar al-âUjjayli al-Jamal (t.th.); âTafsir al-Baydawiâ karya Nasir al-Din Abu Saâid âAbd Allah Ibn Muhammad al-Shayrazi al-Baydawi (1416/1996); âTafsir al-Khazinâ karya âAla al-Din âAli Ibn Muhammad Ibn Ibrahim al-Baghdadi al-Khazin (1339/1979); âTafsir al-Baghawiâ karya Muhy al-Sunnah Abu Muhammad al-Husayn bin Masâud al-Baghawi (1409/1988); âAl-Jamiâ al-Ahkam al-Qurâanâ karya Abu âAbdillah Muhamad bin Ahmad al-Ansari al-Qurtubi (1423/2003); serta âAl-Kashf wa al-Bayan âan Tafsir al-Qurâanâ karya Abu Ishaq Ahmad Ibn Muhammad Ibn Ibrahim al-Naysaburi al-Thaâlabi (1422/2002). Dapatan analisis juga membuktikan bahawa karya yang mendominasi teks âAl-Israâiliyyatâ di dalam âTafsir Nur al-Ihsanâ ialah âTafsir al-Jamalâ.KATA KUNCI: Sejarah; Tafsir Nur al-Ihsan; Al-Israâiliyyat; Bacaan Intertekstual; Prinsip Intertekstual.Â ABSTRACT: âIntertextual Reading towards Al-Israâiliyyat in the Tafsir Nur al-Ihsanâ. âTafsir Nur al-Ihsanâ is the second interpretation after âTarjuman al-Mustafidâ written in the Malay language in the 19th century by Sheikh Muhammad Said Umar. The main objective of this study is to identify the influence of the external source in the text of âTafsir Nur al-Ihsanâ about the âAl-Israâiliyyatâ. Intertextual reading method is used in the process of analyzing âTafsir Nur al-Ihsanâ founded by Mikhail Mikhaelovic Bakhtin (1981), and descriptions developed and analyzed by Julia Krestiva (1980). From the research method, this study is a literature review and field work using the subjective approach which are descriptive and qualitative data. The study found seven works which have influenced the essence of âAl-Israâiliyyatâ, they are: âTafsir al-Jalalynâ by Jalal al-Din al-Suyuti & Jalal al-Din al-Mahalli (1337/1919); âTafsir al-Jamalâ by Sulayman bin âUmar al-âUjjayli al-Jamal (n.y.); âTafsir al-Baydawiâ by Nasir al-Din Abu Saâid âAbd Allah Ibn Muhammad al-Shayrazi al-Baydawi (1416/1996); âTafsir al-Khazinâ by âAla al-Din âAli Ibn Muhammad Ibn Ibrahim al-Baghdadi al-Khazin (1339/1979); âTafsir al-Baghawiâ by Muhy al-Sunnah Abu Muhammad al-Husayn bin Masâud al-Baghawi (1409/1988); âAl-Jamiâ al-Ahkam al-Qurâanâ by Abu âAbdillah Muhamad bin Ahmad al-Ansari al-Qurtubi (1423/2003); and âAl-Kashf wa al-Bayan âan Tafsir al-Qurâanâ by Abu Ishaq Ahmad Ibn Muhammad Ibn Ibrahim al-Naysaburi al-Thaâlabi (1422/2002). The finding analysis also shows that âTafsir Nur al-Ihsanâ is mostly influenced by âTafsir al-Jamalâ.KEY WORD: History; Nur al-Ihsan Interpretation; Al-Israâiliyyat; Intertextual Reading; Intertextual Principle.About the Author: Dr. Mohd Sholeh bin Sheh Yusuff ialah Pensyarah Kanan di Kulliyyah Al-Qurâan dan Al-Sunnah KUI (Kolej Universiti Insaniah), 09300 Kuala Ketil, Kedah Darul Aman, Malaysia. Alamat emel: mohdsholeh@insaniah.edu.mySuggested Citation: Yusuff, Mohd Sholeh bin Sheh. (2018). âBacaan Intertekstual terhadap Sumber Al-Israâiliyyat dalam Tafsir Nur al-Ihsanâ in INSANCITA: Journal of Islamic Studies in Indonesia and Southeast Asia, Volume 3(1), February, pp.13-28. Bandung, Indonesia and BS Begawan, Brunei Darussalam: Minda Masagi Press owned by ASPENSI and BRIMAN Institute, ISSN 2443-1776. Article Timeline: Accepted (March 10, 2017); Revised (October 28, 2017); and Published (February 28, 2018).