Mental Health among Students with Hearing Impairment in a Malaysian Secondary School - Sharene Tay Ai Hwa; Manisah Mohd Ali (Jurnal Penelitian dan Pengembangan Pendidikan Luar Biasa, 2017)
Good mental health is important to meet challenges in life. In contrast, mental health problem may affect anyone at any age, and may significantly impair one’s ability to form daily activities. The aim of this study is to identify mental health state among hearing impaired secondary school students in Johor Bahru. For collecting data, a survey design was using a questionnaire. A total of 77 students with hearing disabilities were selected through purposive sampling to participate in this study. Data were analyzed through descriptive statistics in the form of frequency and percentage. The findings in this study showed that peers problems are the most significant problems, followed by conduct problems, and emotional problems. These findings indicate that the need to tackle mental health problems due to the impact of poor mental health in an individual can lead to problems for the individuals themselves, their families and society.Kesihatan mental yang baik adalah penting untuk menghadapi cabaran dalam kehidupan. Sebaliknya, masalah kesihatan mental boleh menjejaskan sesiapa sahaja pada peringkat umur, dan dengan ketara boleh menjejaskan keupayaan seseorang untuk membentuk aktiviti harian. Tujuan utama kajian ini adalah untuk mengenal pasti tahap kesihatan mental murid di sekolah menengah kurang upaya pendengaran di Johor Bahru. Kajian tinjauan ini menggunakan soalselidik untuk mengumpulkan data. Seramai 77 orang murid kurang upaya pendengaran yang telah dipilih melalui persampelan bertujuan sebagai responden dalam kajian ini. Data dianalisis melalui statistik deskriptif dalam bentuk kekerapan dan peratusan. Hasil kajian menunjukkan bahawa masalah rakan sebaya merupakan masalah yang paling signifikan, diikuti oleh masalah conduct, dan masalah emosi. Penemuan ini menunjukkan keperluan untuk menangani masalah kesihatan mental kerana impak kesihatan mental yang kurang memuaskan pada seseorang individu boleh mengakibatkan masalah kepada individu itu sendiri, keluarganya dan masyarakat amnya.DOI: http://dx.doi.org/10.17977/um029v4i12017p045