PENAFSIRAN AYAT THAHARAH DALAM TAFSIR AL-AZHAR KARYA HAMKA - RH, Mustiah (Jurnal An-Nahdhah, 2014)
Dalam kaitannya dengan penafsiran ayat thaharah, Hamka merujuk kepada nash yang terdapat al-Qurâan dan hadith serta pandangan para sahabat. Ia tidak terbelenggu harus mengikut pendapat salah satu dari imam mazhab. Pendapat para imam mazhab dirujuknya, namun baginya pendapat-pendapat itu bukanlah sebagai harga mati yang mesti diikutinya, melainkan diseleksinya. Mana yang terkuat dalil dan argumentasinya, maka pendapat itulah yang dipakainya. Kemudian, tafsir al-Azhar yang secara umum bercorak al-adabi al-ijtimaâi (sastera budaya kemasyarakatan) juga ikut mewarnai dalam menafsirkan ayat-ayat thaharah.Kata Kunci, Thaharah, Dalil, Qurâan