The Effects of Speed and Flow Rate on Power in Thermoelectric Generators - Agacayak, Abdullah Cem; TerzioÃ„ÂŸlu, Hakan; Cimen, Hasan; Neseli, Suleyman; Yalcin, Gokhan (International Journal of Intelligent Systems and Applications in Engineering, 2018)
Jeotermal enerji dÃ¼nyadan bu yana var olan bir tÃ¼r temiz enerjidir. Her geÃ§en yÄ±l yeni jeotermal alanlar keÅfedildi ve kullanÄ±m alanlarÄ± hÄ±zla artÄ±yor. Enerji maliyetlerinde yÃ¼kselme eÄilimi gÃ¶sterdiÄimiz gÃ¼nÃ¼mÃ¼zde; jeotermal enerji alternatif bir kaynak olarak Ã¶nem kazanmaktadÄ±r. Bu nedenle, bu Ã§alÄ±Åmada, yenilenebilir enerji kaynaklarÄ±ndan biri olan jeotermal enerjiyi doÄrudan elektrik enerjisine dÃ¶nÃ¼ÅtÃ¼ren ve sistemin icrasÄ±nÄ± saÄlayan termoelektrik jeneratÃ¶r tasarÄ±mÄ± yapÄ±lmÄ±ÅtÄ±r. Sistemde, enerji geÃ§iÅinde piyasalarda kolayca elde edilebilen termoelektrik yarÄ± iletkenlerden oluÅan iki farklÄ± TEC1-12706 ve TEC1-12710 termoelektrik modÃ¼l kullanÄ±lmaktadÄ±r. GerÃ§ekleÅtirilen deneysel Ã§alÄ±Åmalarda, termal elektrik jeneratÃ¶rlerinin 3 farklÄ± basÄ±nÃ§ta ve 3 farklÄ± akÄ±Å oranÄ±nda sÄ±cak ve soÄuk suda Ã¼rettikleri gÃ¼Ã§ deÄerleri karÅÄ±laÅtÄ±rÄ±lmÄ±ÅtÄ±r. SonuÃ§ olarak, suyun hÄ±zÄ±nÄ±n ve akÄ±Å hÄ±zÄ±nÄ±n, termoelektrik jeneratÃ¶rlerin Ã¼rettiÄi gÃ¼Ã§ Ã¼zerinde etkili olduÄu gÃ¶rÃ¼lmektedir.