BIMBINGAN DAN KAUNSELING MURID-MURID BERMASALAH PENDENGARAN - Mohd Hanafi Mohd Yasin; Mohd Mokhtar Tahar; Abdul Rahim Razalli; Thor Phi Chee; Safani Bari (Jurnal Penelitian dan Pengembangan Pendidikan Luar Biasa, 2014)
This study aims to identify the implementation of guidance and counseling services for the hearing impaired students in the special education program integration (PPKI) hearing impaired in the secondary school. The qualitative case study method was used to obtain data on these aspects. The data was collected by using the interview techniques and all the data were analyzed with the aid of N’Vivo8. The participants consisted of six guidance and counseling teachers, six special education teachers and three hearing impaired students. The study found out that the implementation of guidance and counseling services is still a lack in PPKI hearing impaired. The guidance and counseling teachers were just only doing some individual counseling while group guidance were more frequently performed. The guidance and counseling teachers are still vague in performing these services because they have no clear guidelines from the Ministry of Education. The conclusions of this study have implications in terms of the practice in guidance and counseling in PPKI hearing impaired, the preparation of the guidance and counseling teachers, the Minstry of Education, and needs further study in this field.Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti pelaksanaan perkhidmatan bimbingan dan kaunseling terhadap murid bermasalah pendengaran di sekolah menengah program pendidikan khas integrasi (PPKI) bermasalah pendengaran. Kaedah kualitatif berbentuk kajian kes telah digunakan bagi memperolehi data berkaitan aspek tersebut. Data dikumpul menggunakan teknik temu bual dan semua data dianalisis dengan bantuan perisian N’Vivo8. Peserta kajian terdiri daripada enam guru bimbingan dan kaunseling, enam guru pendidikan khas dan tiga pelajar bermasalah pendengaran. Hasil kajian mendapati pelaksanaan perkhidmatan bimbingan dan kaunseling masih kurang di PPKI bermasalah pendengaran. Guru bimbingan dan kaunseling hanya menjalankan beberapa sesi kaunseling individu manakala bimbingan kelompok lebih kerap dilaksanakan. Guru bimbingan dan kaunseling masih kabur dalam melaksanakan perkhidmatan ini kerana mereka tiada garis panduan yang jelas daripada Kementerian Pelajaran. Kesimpulan kajian ini memberi implikasi dari segi amalan perkhidmatan bimbingan dan kaunseling di PPKI bermasalah pendengaran, kesediaan guru bimbingan dan kaunseling, Kementerian Pelajaran, serta keperluan kajian lanjutan.