SEMULIA AKHLAK NABI - Pangulu Abdul Karim (NIZHAMIYAH, 2018)
Kedudukan akhlak dalam kehidupan manusia menempati tempat yang penting sekali, baik sebagai individu maupun sebagai masyarakat dan bangsa. Sebab jatuh bangunnya, jaya hancurnya, sejahtera rusaknya seseorang, masyarakat dan bangsa tergantung kepada bagaimana akhlaknya. Apabila akhlaknya baik, akan sejahteralah lahir bathinnya, akan tetapi apabila akhlaknya buruk, rusaklah lahir bathinnya.