ANTARA EKONOMI ISLAM DAN EKONOMI KONVENSIONAL - Azhar, Azhar (Islamika : Jurnal Ilmu-Ilmu Keislaman, 2017)
Ekonomi Islam berasaskan Al-Quran dan Sunnah. Asas muamalah yang berbentuk  suruhan dan larangan bertujuan untuk membangaun  keseimbangan rohani dan jasmani manusia berasaskan tauhid. Sedangkan  ekonomi konvensional lahirberdasarkan pemikiran manusia yang bisa berubah dan bersifat tidak kekal, bahkan terkadang mengabaikan aspek etika dan moral tergantung kepentingan apa  dan siapa.