Perbandingan Poinukadan (Peribahasa) Kadazandusun dengan Peribahasa Dayak: Satu Tinjauan Awal - Kiting, Rosliah; Ganing, Patricia anak (An1mage Jurnal Studi Kultural, 2019)
Poinukadan atau dalam Bahasa Melayu peribahasa merupakan salah satu puisi warisan masyarakat Kadazandusun di Borneo Sabah.  Poinukadan merupakan satu kiasan atau bunga bahasa dalam kata-kata yang mampu menggambarkan sesuatu maksud yang tertentu yang lazimnya berlainan daripada makna asal.