Membumikan Kaunseling Rabbani - Puan Norlida (1st ASEAN School Counselor Conference on Innovation and Creativity in Counseling)
Kaunseling Rabbani adalah istilah baru digunakan semata-mata untuk memenangkan Deen Allah dengan mendaulatkan Kaunseling/ Tarbiyah Rabbani di abad 21 ini. Istilah ini wajar dimanfaatkan untuk mewujudkan kembali ‘Khaira ummah,” model masyarakat yang difirmankan Allah Subhanahu wa Taala dalam surah Ali-Imran ayat 110. Bagaimana proses melahirkan Khaira ummah itu dilakukan? Menggunakan ‘sibghatallah’ (acuan Allah), Rasulullah SAW mulakan dengan mensejahterakan jiwa ‘qalbun salim’ dalam diri baginda terlebih dahulu. Kemudian mewujudkan ‘usrah hakiki’ terdiri daripada ahli keluarga baginda. Ramai rijal ummah (kaunselor Rabbani) dilahirkan melalui proses Kaunseling Rabbani ini hingga Islam tersebar ke seluruh pelusuk dunia melalui perjuangan dan pengorbanan mereka membebaskan manusia dari perhambaan kepada hawa nafsu dan perhambaan sesama manusia kepada perhambaan hanya kepada Allah Subhanahu wa Taala semata-mata. Inilah hakikat kemerdekaan sebenarnya melahirkan generasi Rabbani menTAUHIDkan Allah dalam segenap kehidupan mereka tanpa mengabaikan kemajuan fizikal untuk memakmurkan alam ini.